Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dobbel klasemoral

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens regjeringen arbeider for et internasjonalt forbud mot klasebomber, legger Forsvaret til rette for et nytt øvingsfelt for klaseammunisjon i Norges nye skytefelt, Regionsfelt Øslandet. Øvingsfeltet skal benyttes til å «evaluere» ammunisjon, blant annet i forhold til krav om andel blindgjengere, for bedre å kunne gjøre riktigere kjøp. Meningen er at også allierte, som ikke har slike øvingsfelt, skal kunne benytte testfeltet på Rena. Uten et slikt felt, vil det norske forsvaret være prisgitt informasjon fra produsentene, mener Forsvarsdepartementet. Med et slikt felt kan Forsvaret forsikre seg om at den klaseammunisjonen som blir brukt ikke er like ødeleggende som de bomber den norske regjeringen ønsker et internasjonalt forbud mot.

Klaseammunisjon er bombekapsler som åpner seg i lufta og sprer død og fordervelse over store avstander. Det er forståelig at Forsvaret har behov for å teste virkningen av slike våpen. Men det er vanskelig å forstå at Norge med troverdighet kan arbeide for et internasjonalt forbud mot slike våpen og samtidig bruke 100 millioner kroner for å teste effekten av den samme type våpen, som i sitt vesen er bestialske. Uansett hvor stor andel blindgjengere bombene etterlater seg, er ammunisjonen per definisjon uegnet til å skille mellom militære og sivile mål. Og om det er én prosent eller tre prosent udetonerte elementer som blir liggende igjen på bakken, er det likevel en stor fare for at de skader uskyldige barn.

En rapport fra Human Right Watch har dokumentert omfattende lidelser som liknende, britiske klasevåpen har forårsaket i Irak. Hvorfor bruker ikke regjeringen rapporten i sitt arbeid for å forby våpenene? I stedet lister Forsvarsdepartementet opp argumenter for nødvendigheten av å undersøke funksjonsdyktigheten til klasebombene. Når regjeringen først har erklært et ønske om å forby slike våpen, må den stå ved det, og fjerne dem fra norsk jord. I den grad en slik naturlig konsekvens av et standpunkt har militære kostnader, må de tas. Noe annet vil ikke forstås.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling