Diabetes og coronavirus:

Dobbel risiko for å dø

Coronapandemien rammer personer med diabetes ekstra hardt, viser ny forskning.

RISIKOGRUPPEN: Ny forskning viser at personer med diabetes er spesielt utsatt for coronavirus. Foto: AFP / NTB Scanpix
RISIKOGRUPPEN: Ny forskning viser at personer med diabetes er spesielt utsatt for coronavirus. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Diabetes medfører dobbelt så stor risiko for å dø eller bli alvorlig syk dersom man blir coronasmittet.

Det er spesielt personer med ukontrollert diabetes, flere samtidige underliggende sykdommer, eller begge deler, som er sårbare for covid-19, konkluderer forskerne fra blant annet USA, Australia, Kina og Sør-Afrika.

Det fremgår av ny forskning publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

STATISTRIKK: Med hekletøy har førsteamanuensis i biostatistikk, Kathrine Frey Frøslie, laget en genial forklar på det mye omtalte R-tallet under coronapandemien. Video: statistrikk.no Vis mer

Hittil har minst 1,3 millioner mennesker dødd etter å ha blitt coronasmittet, ifølge offisielle tall fra Johns Hopkins-universitetet.

Ikke økt risiko for smitte

Trond Geir Jenssen, overlege ved OUS og medisinsk rådgiver i Diabetesforbundet, understrekte til Dagbladet i april at de med diabetes ikke har noe økt risiko for å bli smittet av coronavirus.

- Personer med velregulert diabetes har ikke større risiko for alvorlig forløp av sykdommen covid-19, sier han.

Risikogruppene for alvorlig forløp av sykdommen covid-19 er definert som eldre personer (over 65 år), voksne personer med underliggende, kronisk sykdom som hjerte- eller karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk. Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig coronavirus-sykdom.

Ni av ti hadde kronisk sykdom

Fra perioden mars til mai i år - da 236 døde med coronavirus - hadde ni av ti kronisk sykdom i tillegg, viser tall fra Folkehelseinstituttet og Dødsårsaksregisteret.

12 prosent av disse hadde registrert diabetes.

I Norge har rundt 245 000 personer diabetes - og 200 000 av disse har diabetes type 2. Omtrent 30 000 har diabetes type 1.

Globalt har om lag 425 millioner mennesker diabetes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer