Dobbelt bokholderi

Den siste renteøkningen fra Norges Bank viser at vi i praksis har fått en ny pengepolitikk. Nå styres rentene utelukkende etter et såkalt inflasjonsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sentralbanksjef Svein Gjedrems mål er å få den norske prisstigningen ned på nivået i euro-sonen, som for øyeblikket er på to prosent, men som trolig vil bli nedjustert til halvannen prosent. De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at vi i dag har en inflasjon på 2,8 prosent. Trolig vil prispresset øke, fordi vi har fått for høyt lønnsoppgjør med stigende etterspørsel. Dessuten har vi et høyt investeringsnivå. Derfor må renten settes opp for å kjøle ned temperaturen og få lavere prisstigning.
  • Dette hadde vært helt greit hvis det hadde vært i samsvar med den pengepolitikken som er nedfelt i regjeringens instruks til Norges Bank. Ifølge den skal styringsmålet være en stabil kronekurs i forhold til europeisk valuta. I praksis betyr det euroen. Dette er en viktig del av det inntektspolitiske samarbeidet. Men krona har ikke svekket seg nevneverdig mot euroen den siste tida. Etter instruksen ville det derfor ikke vært nødvendig med noen renteendring nå.
  • Men disse retningslinjene ble stille lagt til side da Svein Gjedrem ble sentralbanksjef. Ingen har tatt konsekvensen av det og endret instruksen. For det ville skapt rabalder, ikke minst i LO. Derfor opplever vi i dag et pengepolitisk narrespill anført av Gjedrem med aksept av regjeringen og stortingsflertallet. Gjedrem understreker ved enhver anledning at Norges Bank må være forutsigbar. Men en forutsetning for det må jo være at han vet hvilket mål han styrer etter og forteller det i klartekst til omverdenen. Så får også regjeringen ta konsekvensen av det og gi ham en oppdatert instruks.
  • I dag føres pengepolitikken med dobbelt bokholderi. Denne uklarheten har trolig ført til at vi har en høyere markedsrente enn nødvendig. Det er regjeringens ansvar å gi Norges Bank en instruks som samsvarer med dagens realiteter, og som regjeringen åpenbart er tilhenger av.