Dobbelt budskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Jens Stoltenberg har den siste tida gjort en framtidig flertallsregjering til en merkesak. Arbeiderpartiets påtroppende leder vil ha slutt på kaos, vilkårlighet og vingling, og mener at bare en regjering som kan mønstre et flertall bak seg på Stortinget, kan gi landet fast styring. Han selv legger stor vekt på at Kristelig Folkeparti må være med i en slik sentrum-venstre-koalisjon. Da kan høyrekreftene slås tilbake, og de politiske skillelinjene blir klarere enn i dag.
  • Dermed har Arbeiderpartiet gitt opp sin gamle regjeringsstrategi, som gikk ut på å hente støtte til budsjettene fra sentrum, mens Høyre var nødvendig alliert i utenrikspolitikken, særlig i EU-saken. I Gro Harlem Brundtlands dager ble dette kalt stø kurs. Skiftet av strategi skyldes at Arbeiderpartiet i mellomtida nær har halvert sin oppslutning. Men partiet må skrinlegge sitt Europa-prosjekt når det skal samarbeide med Sp og SV, som til og med går imot EØS-avtalen.
  • Det er vanskelig å øyne hvordan Stoltenberg skal få til en slik allianse. For han sender stadig ut doble budskap. Som leder i partiets dialogforum tviholder han på samarbeidet med LO. Han vil til og med gjøre båndene mellom parti og fagbevegelsen enda tettere enn i dag. Dette er stikk i strid med de signalene som i lang tid er kommet fra mange hold både i partiet og LO. Dette samarbeidet tilhører en forgangen tid, og i dag legger det en klam hånd både på parti og LO.
  • Men enda vanskeligere blir det å forstå at dette utspillet harmonerer med Stoltenbergs regjeringsplaner. Han støter de andre partiene fra seg. De vil aldri godta en regjeringspartner med splittet lojalitet og dobbelt bokholderi. Når Stoltenberg drar paralleller til KrFs forhold til muslimer, vet han at han er på vidåtta. Med sitt utspill har Stoltenberg skapt uklarhet om oppriktigheten bak sitt regjeringsprosjekt. Dessuten sender han partiet ut i valgkampen neste år i allianse med Kommuneforbundet. Det er et vågalt prosjekt i dag.