LOVET JAN MAYEN-SAK FØR SOMMEREN: Ola Borten Moe hadde planer om å få lagt fram forslag om oljeboring ved Jan Mayen før påske, og få saken behandlet i Stortinget før sommeren. Slik blir det ikke. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
LOVET JAN MAYEN-SAK FØR SOMMEREN: Ola Borten Moe hadde planer om å få lagt fram forslag om oljeboring ved Jan Mayen før påske, og få saken behandlet i Stortinget før sommeren. Slik blir det ikke. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

Dobbelt oljetap for Ola Borten Moe

Først tapte han Lofot-kampen i Senterpartiet. Så ble Ola Borten Moe tvunget til retrett om oljeboring ved Jan Mayen, denne gang av SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går erkjente Olje- og energiminister Ola Borten Moe nederlaget om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Sp-nestleder Ola Borten Moe har vært for, partiileder Liv Signe Navarsete har vært imot.

— Ja, jeg har tapt, sa Ola Borten Moe til VG.

Dagbladet er kjent med at han innså tapet for flere uker siden, etter intens debatt i partiet og etter at flere av Senterpartiets fylkeslag gjorde årsmøtevedtak imot oljeboring. I går gikk han på en ny oljesmell — denne gang mot SV i regjering.

Lovet åpning
Oljeboring ved Jan Mayen har også vært et hett spørsmål. Ola Borten Moe har vært for, SV og de miljøfaglige etatene Klif og DN har vært imot. Under NHOs årskonferanse i Oslo 28. februar, sa Borten Moe at regjeringen ville legge fram forslag om åpning før påske, slik at Stortinget kunne fatte vedtak før sommeren.

- Med mindre noe helt nytt dukker opp, er tidsplanen at vi legger fram forslag om åpning av de her områdene før påske, slik at det kan bli vedtatt denne sesjonen, sa Ola Borten Moe.

Men i går, siste dag før påske, måtte han gi tapt. Den offisielle begrunnelsen til statsråden er at man ikke vet nok om hvilke ressurser som ligger i berggrunnen. I en pressemelding skriver han:

- For å legge til rette for et best mulig beslutningsgrunnlag for Stortinget har jeg i dag gitt Oljedirektoratet mer tid til å sluttføre den pågående ressurskartleggingen av norske havområder ved Jan Mayen. At vi trenger mer tid til å etablere et fullgodt beslutningsgrunnlag betyr også at det ikke lar seg gjøre å invitere Stortinget til å beslutte åpning av dette området før sommeren, slik mitt mål har vært.

«Omfattende prosess»
Dagbladet vet at SV fikk stoppet saken i regjeringen etter det som internt blir kalt «en omfattende prosess». I et brev ber oljedepartementet oljedirektoratet om å gjøre en oppdatert vurdering av oljepotensialet innen utgangen av mars 2014. Saken er altså skjøvet et helt år fram i tid.

Bellona-sjef Frederic Hauge har lenge lobbyert imot oljeboring ved Jan Mayen og er glad for avgjørelsen.

- Dette må være en retrettens dag for Ola Borten Moe. Han har både innsett nederlaget i eget parti i forhold til åpning av Lofoten, og han unnskylder seg med at det trengs mer tid for å bli ferdige med ressurskartleggingen i områdene ved Jan Mayen, sier Hauge.

Ola Borten Moe har ikke vært tilgjengelig for kommentar.