Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dobbelt så kraftig som crack til halve prisen

Et nytt hallusinogen, avhengighetsskapende fra første bruk, skaper frykt i Sør-Amerika.

DOBBELT SÅ KRAFTIG: Her tar en misbruker en dose oxi. Det nye hallusinogenet er avhengighetsskapende fra første bruk. Foto: Reuters
DOBBELT SÅ KRAFTIG: Her tar en misbruker en dose oxi. Det nye hallusinogenet er avhengighetsskapende fra første bruk. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det nye dopet har fått navnet oxi, forkortet fra oxidado. Det er svært billig, svært avhengighetsskapende og svært dødelig.

- Crack-kokain dreper deg på to, kanskje halvannet år. Oxi-avhengige dør på under ett år, sier politisjef Antonio de Olim i São Paulo til nyhetsbyrået Reuters.

The Guardian
har nylig besøkt Rio Branco, en elveby i den brasilianske delen av Amazonas. Der møter de Marcelo, en 24-årig avhengig som lever i en pappkartong på gata.

- Du begynner å tenke: Det er folk på vei hit, politiet kommer. En slange kommer. Alt mulig kommer. Du får panikk. Men det er ingen slange. Ikke noe politi. Det er ingen der. Du bare tripper, sier Marcelo.

Dop for sju kroner For 10 reais (34 kroner) får du en crackstein. Samme mengde oxi får du for 2 reais. Og avhengigheten er der fra første gang man bruker stoffet, sier de som har greie på slikt.

- Det er skremmende. Flesteparten av førstegangsbrukerne blir avhengige med en gang. Flesteparten går sju til ti dager uten søvn, uten mat. De råtner. Etter måneders bruk ser de ut som zombier, vandrende rundt på jakt etter gleden, sier Alvaro Mendes som jobber med rusforebygging i Rio Branco.

Den dødelige blandingen likner på crack-kokain, men er et dødelig sammensurium av skremmende ingredienser.

Kokain blandes med kalkstein og billige ingredienser som løsemiddel, bilbatterivæske eller drivstoff som bensin. Dopet dukket opp for første gang i 2005 og har spredt seg raskt.

- Forskjellen på kokain og oxi er som forskjellen mellom å drikke øl og rent alkohol, sier en føderal politibetjent ved grensen mellom Peru og Brasil til The Guardian.

- Et masseødeleggelsesvåpen Tidligere i vår ble det til nå største beslaget av dødsdopet gjort i São Paulo. 5000 såkalte oxisteiner ble funnet i Heliopolis-slummen.

Dopet røykes som regel med en pipe. Det er særlig populært blant de fattige. Blant Rio Brancos 320 000 innbyggere skal det være 8000 oxibrukere.

Det har også gjort innmarsj på dopmarkedene i São Paulo, Brasilia og Rio de Janeiro.

- Den brasilianske staten er ikke forberedt på å møte denne trusselen og hjelpe ofrene, skriver opposisjonspolitikeren José Serra i sin spalte i Estado de São Paulo.

- Et masseødeleggelsesvåpen, tilføyer han på sin Twitter-side.

Som skjeletter Og som nevnt, det er særlig den ekstreme avhengighetsgraden som er skremmende.

- Jeg gråter. Jeg gråter fordi jeg vil slutte med faenskapet, sier en avhengig til den britiske avisen.

- Effekten er så ødeleggende, supplerer politisjefen Sergio Lopes de Souza.

- Når en person begynner på oxi bruker han flere dager bare på å bruke det, uten å spise. De blir tynne og ser nesten ut som skjeletter. Og de vil bruke mer og mer, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media