Dobbelt så mange anmeldelser av hatkrim

Antallet anmeldte hatforbrytelser i Oslo er doblet det siste året. Særlig stor er økningen av anmeldt netthets.

BLÅLYS PÅ NETTET: Politiet opprettet tidligere i år en egen Facebook-patrulje for å forebygge og stanse netthets på sosiale medier. Foto: Anita Arntzen/ Dagbladet
BLÅLYS PÅ NETTET: Politiet opprettet tidligere i år en egen Facebook-patrulje for å forebygge og stanse netthets på sosiale medier. Foto: Anita Arntzen/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I 2014 ble det registrert 223 anmeldelser av hatkriminalitet i Norge, skriver Klassekampen. 69 av disse ble levert inn i hovedstaden. I år har krimgruppa i Oslo-politiet passert 120 anmeldelser, og de regner med en dobling fra i fjor når alle sakene er prosessert.

En stor del av økningen dreier seg mot hatefulle ytringer på internett. Drapstrusler mot politikere og hets mot minoriteter og flyktninger er blant netthatet som gjør at stadig flere anmeldes.

Antirasistisk Senter forteller at de har levert inn fire anmeldelser for hatefulle ytringer og hatkrim i år. For første gang har stiftelsen anmeldt enkeltpersoner for hatkriminalitet begått på internett.

- Det gjorde vi fordi disse ytringene så åpenbart er over grensen. Det er viktig å få på plass domfellelser slik at vi går opp de juridiske grensegangene, sier Ervin Kohn i Antirasistisk Senter. Han er bekymret over de mange aktive hatmiljøene på nettet.

- Når vi snakket om nazistmiljøer i gamle dager, var det organiserte grupper med folk. Nå er miljøene blitt virtuelle. Det finnes mange nettsteder som er yngleplasser for radikalisering, mener Krohn.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer