Dobbelt så mange får asyl

Kraftig vekst i antall unge asylsøkere, melder UDI.

FLERE VIL TIL NORGE:  Utlendingsdirektoratet (UDI) la i dag fram nye tall for innvandringen til Norge så langt i år. Disse viser at dobbelt så mange har søkt asyl så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
FLERE VIL TIL NORGE: Utlendingsdirektoratet (UDI) la i dag fram nye tall for innvandringen til Norge så langt i år. Disse viser at dobbelt så mange har søkt asyl så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Flere har fått innvilget asyl i Norge i år enn tidligere. Antallet er doblet første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor, melder NTB.

Det viser tall som Utlendingsdirektoratet la fram på en pressekonferanse torsdag.

2.400 personer fikk innvilget asyl i første halvår i år. I samme periode i fjor var tallet 1.250, skriver Aftenposten.no.

Færre får avslag på sine søknader.

- Avslagsprosenten har gått ned fra 59 prosent til 47 prosent, sier UDI-direktør Ida Børresen på pressekonferansen.

Søkerantall doblet

Det har også vært 50 prosent økning i antall asylsøkere i samme periode.

Man må helt tilbake til 2003 for å finne et tilsvarende høyt tall. Da ble det registrert 17.500 asylsøknader. De største nasjonalitetene er irakere, eritreere og somaliere, ifølge VG Nett.

Økningen i antall som får innvilget asyl skyldes at UDI har behandlet flere søknader og at andelen som har fått medhold har gått opp.
Antall som har fått innvilget familiegjenforening har gått ned med 10 prosent.

De ferske tallene fra UDI viser også at andelen mindreårige søkere under 18 år og uten omsorgspersoner bare blir større og større.

- Med tanke på at totaltallet asylsøkere også har økt, betyr det at det har vært en veldig økning i denne gruppen, kommunikasjonsrådgiver Sigurd Skjefstad til VG Nett.

Nedgang i arbeidsinnvandring

Første halvår i 2009 utgjør arbeidsinnvandrerne rundt halvparten, familieinnvandrerne en tredjedel, studenter åtte prosent og personer med innvilget asyl 11 prosent av alle som har fått oppholdstillatelse, ifølge Aftenposten.no.

I første halvdel av 2008 utgjorde andelen asylsøkere kun tre prosent av totalen. Forskjellen utgjør dermed en firdobling.

Dette skyldes imidlertid først og fremst nedgangen i arbeidsinnvandringen som utgjør den største gruppen innvandrere.

Antallet som har fått innvilget familiegjenforening går ned med 10 prosent, fra 10.000 til 9000 i samme periode.

FÆRRE FÅR AVSLAG: UDI-direktør Ida Børresen sa på dagens pressekonferanse at færre får avslag på sine asylsøknader så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
FÆRRE FÅR AVSLAG: UDI-direktør Ida Børresen sa på dagens pressekonferanse at færre får avslag på sine asylsøknader så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer