Dobbelt så mange kan ha dødd av corona

- De faktiske dødstallene er betydelig verre, sier lege.

DØDELIG: Dødstallene som følge av coronaviruset kan vise seg å være langt høyere enn antatt. Foto: AFP / NTB
DØDELIG: Dødstallene som følge av coronaviruset kan vise seg å være langt høyere enn antatt. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dobbelt så mange kan ha dødd av coronaviruset i verden som de offisielle tallene viser, ifølge en ny studie.

Så mange som 6,9 millioner mennesker kan ha dødd av viruset sammenlignet med de drøyt 3,2 millioner dødsfall som er registrert av Johns Hopkins-universitetet.

Beregningene til forskerne ved Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) ved University of Washington viser også at dødstallet i USA kan være 905 000, mens det offisielle tallet nå er 580 000.

- Betydelig verre

- Så forferdelig som denne pandemien fremstår, viser gjennomgangen at de faktiske dødstallene er betydelig verre, sier doktor Chris Murray ved IHME i en uttalelse.

De offisielle tallene på døde er nært knyttet til hvor mange som er testet i hvert land. I tillegg kan det være mange andre årsaker til at de offisielle tallene er lavere, blant annet at dødsfall andre steder enn på sykehus ikke er talt med, eller at avdøde pasienter ikke er testet for covid-19.

HOPETALL: Tusenvis av kvinner samlet seg for et religiøst rituale i India, som er et av landene i verden som er hardest rammet av corona. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Newsflare / AP Vis mer

- Verdifull kunnskap

Forskerne tror de største avvikene er i India, der det kan være tre ganger så mange dødsfall som det offisielle tallet på 221 000. Og i Russland, hvor tallet kan være fem ganger så høyt som det offisielle 109 000.

De sier de har fem land der de mener at minst en halv million mennesker er døde av viruset. I tillegg til de tre nevnte, gjelder det også Brasil og Mexico.

- Å tilegne oss den sanne oversikten over antall dødsfall hjelper oss ikke bare forstå omfanget av den globale krisen bedre, men gir også verdifull kunnskap til beslutningstakere som setter tiltak og utarbeider gjenåpningsplaner, sier Murray.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer