Dobbelt så mange ledige i 2009

Verste utvikling siden 1988-90.

OPPSIGELSER: Ansatte ved SAABs anlegg i Trollhättan i Sverige på vei ut etter at de har fått varsel om at 500 ansatte kommer til å bli sagt opp, de fleste ved bedriften i Trollhättan. Svenskene har blitt hardt rammet av økt arbeidsledighet - prognosene viser at nordmenn har det dårlige tider i vente. Foto Stefan Bennhage/Scanpix
OPPSIGELSER: Ansatte ved SAABs anlegg i Trollhättan i Sverige på vei ut etter at de har fått varsel om at 500 ansatte kommer til å bli sagt opp, de fleste ved bedriften i Trollhättan. Svenskene har blitt hardt rammet av økt arbeidsledighet - prognosene viser at nordmenn har det dårlige tider i vente. Foto Stefan Bennhage/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Mer enn 100.000 personer vil være helt arbeidsledige ved utgangen av året, viser nye prognoser fra Nav. Dette betyr at ledigheten blir doblet i løpet av 2009.


- Ledigheten har økt sterkt gjennom de siste månedene, og i tillegg får vi stadig negative nyheter om den økonomiske utviklingen i utlandet og Norge. Derfor anslår vi nå at arbeidsledigheten blir høyere enn vi tidligere har antatt, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.


67.000 flere
Ledigheten har økt sterkt gjennom de siste månedene og i tillegg får vi stadige negative nyheter om den økonomiske utviklingen i utlandet og Norge.

- Derfor anslår vi nå at arbeidsledigheten blir høyere enn vi tidligere har antatt. Det ligger an til at vi internasjonalt får den sterkeste konjunkturnedgangen siden andre verdenskrig og det påvirker i høy grad utviklingen her hjemme, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

I løpet av de neste to årene venter NAV en vekst i arbeidsledigheten på 67.000. Det er den sterkeste veksten som er registrert siden 1988-90.

Disse prognosene innebærer at det vil være 80.000 arbeidsledige i år og det betyr at mer enn 100.000 personer vil være registrert helt ledig hos NAV i slutten av 2009. Antall ledige vil fortsette å øke til neste år og ved utgangen av 2010 vil 120 000 personer være uten arbeid, melder NAV.

Verst i bygg og anlegg
Sysselsettingsveksten har de siste par årene vært rekordhøy, men nå snur det. I løpet av 2009 og 2010 vil det bli 65 000 færre sysselsatte. Nedgangen vil være størst i 2010.

Det er spesielt innen industrien og bygg og anlegg nedgangen vil komme, mens det innen offentlig sektor fortsatt vil være en vekst i antall sysselsatte.

Høyre krever handling
Høyre-leder Erna Solberg anklager regjeringen for å ta for lett på utfordringene. Hun mener ledigheten kan nå 150.000 neste år.
— Vi mener arbeidsledigheten kan komme opp mot 100.000 allerede før valget i september, 125.000 ved nyttår og opp i 150.000 neste år, sier Solberg til VG.
Hun avviser finansminister Kristin Halvorsens (SV) uttalelse fra regjeringens budsjettkonferanse i helgen om at Norge er europamestere i ledighetsbekjempelse.
— Vi opplever at regjeringen hele tiden ligger på etterskudd og bruker gamle tall. Nøkkeltall for internasjonal økonomi har vist en entydig forverring i det siste. Vi mener krisens omfang vil bli større en regjeringen hittil har lagt seg på, og at ledigheten blir tilsvarende høyere, sier Solberg.
Finansministeren mener usikkerheten er for stor og vil derfor ikke si hvor stor ledighet regjeringen legger inn i statsbudsjettet for neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer