Dobbelt så mange moskus som normalt er påkjørt og drept av tog i år

- En enkeltepisode der fem dyr ble drept i en smell.

DOBLING I PÅKJØRSLER: I år er 17 moskus drept av tok på Dovre. Det er dobbelt så mange som normalt. Bildet viser en påkjørt okse i forkant av et arbeidstog. Foto: Tord Bretten
DOBLING I PÅKJØRSLER: I år er 17 moskus drept av tok på Dovre. Det er dobbelt så mange som normalt. Bildet viser en påkjørt okse i forkant av et arbeidstog. Foto: Tord BrettenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sammenliknet med så og si alle tidligere år er det i år blitt drept dobbelt så mange moskus som vanlig i påkjørsler med tog på Dovre.

Det sier seniorrådgiver Tord Bretten ved Statens naturoppsyns seksjon for naturtilstand fauna til Dagbladet.

Fem drept i en smell Årsaken til det store tapet er etter alt og dømme at våren i år var uvanlig sein, som igjen førte til at stort sett alle dyrene trakk ned fra fjellet for å utnytte vårbeite i fjellbjørkeskogen, opplyser Bretten.

- Da beveger de seg nær både jernbanen og E6, og det oppstår en del uheldige situasjoner, sier han.

- Blant annet var det en enkeltepisode der fem dyr ble drept i en smell.

Totalt ble 17 dyr påkjørt og drept av tog i år. Det utgjør mellom fem og seks prosent av den totale vinterbestanden som vinteren 2015 ble talt til å være 240 dyr.

- Normalt ikke farlig En voksen moskusokse veier rundt 400 kilo, mens ei ku normalt har en vekt på 250 kilo. Moskusen er normalt ikke farlige for mennesker, men i motsetning til de fleste andre store pattedyr tyr moskusen heller til forsvar enn flukt, dersom de føler seg truet.

BEVEGER SEG LANGS VEIEN: Her er en moskus som vandrer langs veien ved Levanger. Bildet er fra 2012. Foto: Tor Aage Hansen / Dagbladet
BEVEGER SEG LANGS VEIEN: Her er en moskus som vandrer langs veien ved Levanger. Bildet er fra 2012. Foto: Tor Aage Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke alle mennesker som forstår signalene når moskusen varsler om at de tobeinte er kommet for nær, og da kan det oppstå farlige situasjoner, sier Bretten.

I år er en hel del dyr jagd fra området ved og øst for E6, og tilbake til kjerneområdet. Fem dyr måtte avlives fordi det ikke var mulig å jage dem tilbake.

Historisk høy bestand Moskusbestanden i Dovrefjell-området har de siste ti vintrene vært historisk høy, og ligget mellom 200 og 300 dyr.

- Bestanden er relativt robust, fordi andelen av kyr som reproduserer er såpass høy. Den økte dødeligheten rammer i hovedsak unge dyr, Bretten.

Moskusen i Dovrefjell-området har et kjerneområde på 340 kvadratkilometer, som er definert i forvaltningsplanen for moskus, ifølge Miljødirektoratet.

Det er ikke ønskelig at dyrene etablerer seg på helårsbasis utenfor dette området.

PÅKJØRT: Her er en av to kalver som ble påkjørt på seinhøsten i fjor. Foto: Tord Bretten
PÅKJØRT: Her er en av to kalver som ble påkjørt på seinhøsten i fjor. Foto: Tord Bretten Vis mer

- Så lenge bestanden er såpass høy, og med god tilvekst, er det rom for å avlive utvandrede moskus som slår seg til over lengre tid utenfor kjerneområdet. I alt er sju slike dyr blitt tatt ut så langt i 2015, sier Bretten.

Kommet i puljer I 1913 fant arbeiderne som anla jernbanen over Dovrefjell to fossile ryggvirvler fra moskusdyr. Dette førte til idéen om å innføre moskus til Norge fra Grønland.

Den første utsettingen i verden ble gjort på Gurskøy utenfor Ålesund i 1925-26. Dette var moskus fanget av norske selfangstskuter på Grønland. Dyra mistrivdes på øya og døde til slutt.

I september 1932 gjorde polarforskeren Adolf Hoel nok et forsøk med import av 10 moskus til Dovrefjell.

Denne stammen overlevde fram til 2. verdenskrig, da de ble jaktet på og utryddet.

I 1947 og senere ble nye dyr satt ut. En gruppe moskuser fra Dovrefjell vandret i 1971 inn i Härjedalen hvor en svensk stamme ble etablert.

- Siden da har de formert seg, og økningen gikk svært sakte fram til 1990. men etter det har bestanden vokst voldsomt, sier Bretten til Dagbladet.