PÅVIRKES:  - Det er merkbart at flere nordmenn nå har en tydeligere mening om gjeldskrisen i eurosonen og vi kan se at flere og flere tror at de vil påvirkes negativt, sier Sissel Olsvik Vammervold, spareøkonom hos Nordnet. REUTERS/Remote/Pawel Kopczynski (GERMANY - Tags: BUSINESS)
PÅVIRKES: - Det er merkbart at flere nordmenn nå har en tydeligere mening om gjeldskrisen i eurosonen og vi kan se at flere og flere tror at de vil påvirkes negativt, sier Sissel Olsvik Vammervold, spareøkonom hos Nordnet. REUTERS/Remote/Pawel Kopczynski (GERMANY - Tags: BUSINESS)Vis mer

Dobbelt så mange nordmenn bekymret

En av fem nordmenn er bekymret for at gjeldskrisen i Europa vil påvirke dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nettmegleren Nordnett har gjennomført en undersøkelse om hvordan nordmenn tror det som skjer i Europa vil påvirke privatøkonomi og banknæring. 23 prosent tror det vil påvirke dem negativt, nesten en dobling fra juni da bare 12 prosent svarte det samme på spørsmålet.

Vanskeligere med lån
20 prosent tror at de må betale høyere renter på lånet sitt og 10 prosent tror at det kommer til å bli vanskeligere å få lån

Undersøkelsen er gjennomført i juni i år av firmaet CINT med en oppfølging av spørsmålene i slutten av august.

Banken konkurs
- Det er merkbart at flere nordmenn nå har en tydeligere mening om gjeldskrisen i eurosonen og vi kan se at flere og flere tror at de vil påvirkes negativt, sier Sissel Olsvik Vammervold, spareøkonom hos Nordnet.

Uroen har blant annet slått ut i at mange sparere er blitt nervøse av den turbulente børsen og heller velger å plassere sparepengene i tryggere havner som rentefond. Men frykten lurer i bakgrunnen:

I juni trodde 24 prosent av nordmennene at gjeldskrisen ikke kom til å påvirke banknæringen. Nå er prosenttallet mer enn halvert, til 11. 12 prosent tror at gjeldskrisen kommer til å føre til at banken deres vil gå konkurs.

Restaurant og reiser Restauranter, barer og reiselivsoperatører rammes aller først av folks sparetrang i krisetider som fører til renteoppgang.

11 prosent svarer at det kreves en renteøkning på mellom 3,1 og 5 prosent før deres livsstil blir påvirket.

Ved en eventuell renteoppgang i denne størrelsesorden svarer 16 prosent at det vil går ut over deres restaurant- og barbesøk, mens 14 prosent vil spare på reiser.

Blant personer mellom 36 og 55 år vil livsstilen bli påvirket allerede ved en renteøkning på mellom 2,6 og 3 prosent.

(NTB)