Dobbelt så mange nordmenn som offentlig kjent kriger i Syria

Rundt 150 er hos IS og al-Qaida.

TERRORFARE: I dag legger PST-sjef Benedicte Bjørnland fram den ugraderte nasjonale terrorvurderingen.Offisielt opererer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med at det er vel 70 norske statsborgere og personer med norsk tilknytning som er og har vært i Syria. Flere kilder med inngående kjennskap til konflikten i Syria — både personer i det ekstreme islamske miljøet i Norge og kilder som jobber i de hemmelige tjenestene — som Dagbladet har hatt kontakt med, mener at det virkelige antallet nordmenn og personer med direkte norsk tilknytning hos terroristene i Syria er langt høyere enn det offisielle tallet PST opererer med. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TERRORFARE: I dag legger PST-sjef Benedicte Bjørnland fram den ugraderte nasjonale terrorvurderingen.Offisielt opererer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med at det er vel 70 norske statsborgere og personer med norsk tilknytning som er og har vært i Syria. Flere kilder med inngående kjennskap til konflikten i Syria — både personer i det ekstreme islamske miljøet i Norge og kilder som jobber i de hemmelige tjenestene — som Dagbladet har hatt kontakt med, mener at det virkelige antallet nordmenn og personer med direkte norsk tilknytning hos terroristene i Syria er langt høyere enn det offisielle tallet PST opererer med. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag legger PST-sjef Benedicte Bjørnland fram den ugraderte nasjonale terrorvurderingen. Dagbladet får fra flere kilder bekreftet at Politiets sikkerhetstjeneste mener det fortsatt er stor fare for terrorattentat i Norge.

Offisielt opererer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med at det er vel 70 norske statsborgere og personer med norsk tilknytning som er og har vært i Syria. Flere kilder med inngående kjennskap til konflikten i Syria — både personer i det ekstreme islamske miljøet i Norge og kilder som jobber i de hemmelige tjenestene — som Dagbladet har hatt kontakt med, mener at det virkelige antallet nordmenn og personer med direkte norsk tilknytning hos terroristene i Syria er langt høyere enn det offisielle tallet PST opererer med.

150 norske Det virkelige antallet Syria-krigere — norske statsborgere og personer med tilknytning til Norge- skal være rundt 150 personer. PST skal ha god kontroll over rundt halvparten av disse. Men flere av dem som har reist til Syria kjenner sikkerhetspolitiet ikke identiteten til.

- 70 personer med norsk tilknytning i Syria er nok en moderat angivelse, medgir informasjonssjef Martin Bernsen i PST. 

Bernsen bekrefter overfor Dagbladet at PST regner med at det er og har vært flere norske personer hos de to fryktede terrororganisasjonene Den islamske stat og al-Nusrafronten enn hva norske myndigheter har identifisert og har kontroll på. 

- Vi må ta høyde for at det er flere med norsk tilknytning i Syria, enn vi vet med sikkerhet. Noen av dem kan også ha kommet hjem til Norge, sier Martin Bernsen. 

Stor terrorfare Mens de norske kvinnene som har reist til Syria blir satt til å passe barn og gjøre forskjellige ikke-krigsrelatert arbeid, har de fleste mennene blitt kommandert til å krige.

Når PST-sjef Benedicte Bjørnland i dag legger fram den nasjonale trusselvurderingen fra konferansesalen på luksushotellet The Thief på Aker Brygge, vil hun bekreftet at sikkerhetspolitiet fortsatt mener terrortrusselen mot Norge er høy. 

I fjor høst bekreftet PST overfor Dagbladet at det var opp mot 90 prosent sannsynlighet for at det ville bli begått et terrorattentat i Norge innen et år. Denne vurderingen skal fortsatt stå ved lag.   

Terrorfrykten Det er ikke de som i dag har reist fra Norge til Syria — og fortsatt er i Syria — sikkerhetspolitiet først og fremst frykter skal begå terrorhandlinger i Norge. De kommer trolig aldri tilbake. Men de som har kommet «hjem» og som har fått våpentrening hos Den islamske stat og som PST ikke kjenner identiteten til fryktes.

Ved siden av de hjemvendte har PST satt inn ressursene mot ekstreme islamister i Norge.

De blir nå sett på som den største terrorfaren i Norge. PST forsøker å identifisere de «ukjente» Syria-krigerne, og er samtidig spesielt oppmerksomme på dem som blir rekruttert til det ekstreme og radikaliserte islamistiske miljøet i Norge: Miljøer som står spesielt sterkt i Østfold og i Oslo. Disse miljøene skal i dag telle rundt 200 personer. Disse 200 blir regnet som svært radikaliserte, og blir sett på som mulige terrorister.

Flere av dem som har kommet tilbake fra Syria, og som er kjent av norske myndigheter, er i dag aktive i å forsøke å verve nye jihadist-krigere i Norge. Dagbladet kjenner identiteten til flere av dem som nå aktivt forsøker å rekruttere unge norske konvertitter til å reise til det islamistene kaller kalifatet.

Stort miljø Ved siden av den harde kjernen i det radikale ekstreme islamistmiljøet, er det flere, både kvinner og menn som er i nærheten av miljøet.

Dagbladet får bekreftet at det ekstreme «norske» islamistmiljøet fortsatt vokser.

Personer som er i en radikaliseringsprosess. Unge gutter og menn — og noen få kvinner — som har blitt radikalisert og som sikkerhetspolitiet ikke har kontroll på. De siste månedene har nærmest ingen kommet «hjem» til Norge fra Syria.

Enten har de ekstreme norske islamistene blitt drept i strid, eller så har de blitt skutt av sine egne. De som angivelig vil hjem, blir sett på som desertører og det er opplysninger om at noen av de med norsk tilknytning skal ha blitt skutt av sine egne.

De som blir mistenkte for å være forrædere blir også drept.

Tett kontakt Informasjonssjef Martin Bernsen i PST har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at samtlige landsdeler i Norge i dag er representert hos terroristene i Syria.

Selv om de radikaliserte miljøene i Norge fortsatt er sterkest i Oslo og Østfold, har de ekstreme islamistmiljøene tilhengere og støttespillere både på Vestlandet, Midt-Norge, Nord-Norge og rundt om på Østlandet. 

Det er også dokumentert at de ulike radikale ekstremistiske islamistmiljøene i Norge har tett kontakt.

IS: IS-krigere marsjerer gjennom  Raqqa - byen som er IS' såkalte «hovedstad» i Syria. En rekke av nordmennene som har sluttet seg til terrorgruppa holder også til her. Foto: AP / NTB scanpix
IS: IS-krigere marsjerer gjennom Raqqa - byen som er IS' såkalte «hovedstad» i Syria. En rekke av nordmennene som har sluttet seg til terrorgruppa holder også til her. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer