Dobbelt så mange siktelser blant asylsøkere og papirløse

Men lovbruddene utgjør en svært liten andel av kriminalitetsbildet i Norge, sier forskerne bak den ferske rapporten.

SIKTELSER:  Én av 50 siktelser for oppklarte lovbrudd i 2010 gjelder en asylsøker eller person uten lovlig opphold i landet, ifølge en rapport som er bestilt av Utlendingsdirektoratet. 

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SIKTELSER: Én av 50 siktelser for oppklarte lovbrudd i 2010 gjelder en asylsøker eller person uten lovlig opphold i landet, ifølge en rapport som er bestilt av Utlendingsdirektoratet. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én av 50 siktelser for oppklarte lovbrudd i 2010 gjelder en asylsøker eller person uten lovlig opphold i landet, viser rapporten fra Oxford Research, skriver Aftenposten.

Til sammen utgjør siktelser mot borgere fra typiske asylsøkerland, og borgere som ikke er registrert i Folkeregisteret, 2,5 prosent av alle siktelser.

- Dette er så lite at det har minimal betydning for det totale kriminalitetsbildet i Norge, slår prosjektleder for rapporten, Dag Ellingsen og forsker Sigmund Book Mohn fast.

I 2010 utgjorde asylsøkere i landet i snitt 14.600 personer. Statistisk sentralbyrå og UDI har gitt anslag for hvor mange personer med ulovlig opphold som var i landet i samme periode, og forskerne har kommet til at det laveste anslaget - 18.100 personer - er mest troverdig.

Med dette utgangspunktet blir personer i disse to gruppene siktet mer enn tre ganger så ofte som befolkningen i Norge for øvrig.

Forskerne sier imidlertid at dersom personer som har lik alder og kjønn sammenlignes, forsvinner mesteparten av overrepresentasjonene. Blant asylsøkere og personer uten lovlig opphold er det langt flere unge menn i den øvrige befolkningen. Forskerne lander dermed på at det er dobbel så mange siktelser i disse gruppene som befolkningen for øvrig.

Dag Ellingsen understreker at denne gruppen oftere er i politiets søkelys og har større risiko for å bli pågrepet oftere enn andre.

(NTB)