Dobbelt så rik som i fjor

NEW YORK (Dagbladet): Bill Gates topper årets milliardærliste fra Forbes. Microsofts grunnlegger er god for over 720 milliarder kroner (90 milliarder dollar), og har nesten doblet rikdommen sin fra i fjor. Ingen nordmenn er funnet verdig en plass på riking-lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kjell Inge Røkke er en tungvekter, men vi har ikke funnet noen milliardærer i Norge. Jeg tror vi hadde Røkke på en hit-liste for et par år siden, sier redaktør Kerry A. Dolan i det økonomiske tidsskriftet Forbes til Dagbladet.

Saddam høyt oppe

Også Iraks diktator Saddam Hussein har havnet på listen over verdens rikeste mennesker. Saddam skal ha en personlig formue på seks milliarder dollar, eller 48 milliarder kroner. Diktatoren skal ha skaffet seg formuen ved å plyndre landets ressurser, og ved hjelp av sønnen Uday, som leder en smugle-operasjon. Saddam står oppført i den øverste halvdelen av Forbes liste over verdens rikeste.

Sverige og Danmark er representert med flere milliardærer, men lista med de ti rikeste toppes av sju amerikanere. Så kommer prins Alwaleed fra Saudi Arabia, Theo og Karl Albrecht fra Tyskland og Li Ka-shing fra Hongkong.

Sammenlagt er de ti rikeste verd en trillion dollar. Det er mer enn dobbelt så mye som for ti år siden. Bill Gates topper lista over verdens rikeste personer for fjerde gang.

Det er først og fremst høyteknologi og Internett som preger rikmanns-lista. Det sier mye om hvor markedet nå er, sier Dolan.

På en egen ti på topp-liste over konger, dronninger og diktatorer står dronning Elizabeth med opptil 128 milliarder kroner i verdier. Nederlands dronning Beatrix er god for 48 milliarder.

Økonomisk innavl

Vel så interessant som lista over ufattelig rikdom, er innblikket Forbes gir i hvordan de rike blir rikere. De viser blant annet hvordan de rikeste krysser hverandres veier.

De er styremedlemmer i de samme institusjonene, støtter de samme universitetene, investerer i samme selskap og omgås i det samme sosiale sjikt.