Dobbelt så stor som Carl I.

Jens Stoltenberg ser ut til å knuse Carl I. Hagen i valginnspurten. I MMIs siste meningsmåling for Dagbladet foran kommunevalget er Ap dobbelt så stort som Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

28 prosent av velgerne sier de vil stemme på Ap, mens bare 13,9 prosent velger Frp. Tallene er oppsiktsvekkende når de sammenliknes med målinger fra andre meningsmålingsinstitutter, hvor Ap og Frp nærmest har vært jevnstore. På enkelte målinger har Frp vært større enn Ap.

Sprikende målinger

- Det er hyggelig med gode tall, men - og det er et stort men - meningsmålingene spriker nå uvanlig mye. Bare valgresultatet teller. Jeg håper vi vil få tilslutning til vår politikk, våre fellesskapsideer og vårt arbeid for å bekjempe arbeidsledighet, og kampen for en god offenlig skole med leksehjelp. En god eldreomsorg er viktigere enn skattelette, sier Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg til Dagbladet før han hastet inn til partilederdebatt i NRK.

- Er du fornøyd hvis resultatet blir 28 prosent?

- Vi er glade hvis vi klarer å stanse tilbakegangen og kommer over resultatet fra stortingsvalget, da vi fikk 24 prosent, mener Stoltenberg.

Med 28 prosent holder Arbeiderpartiet stand i forhold til kommunevalget i 1999, viser MMIs tall. I så fall vil det etter alt som har skjedd de siste fire åra, være et jubeltall for det hardt rammede partiet.

På partibarometeret for stortingsvalget scorer Ap noe lavere, med 25,3 prosent. Det er påfallende, fordi Ap alltid har gjort det bedre i stortingsvalg enn i kommunevalg. Ifølge Håkon Kavlie i MMI kan årsaken være at Ap de seinere åra har blitt svekket nasjonalt, men har holdt stand i større grad lokalt.

Bare fjerde størst

På septembermålingen til MMI er Frp bare fjerde største parti. Spesielt i Nord-Norge har sympatisørene flyktet fra Frp til Ap. Valgforsker Tor Bjørklund tror forklaringen er at Frp mangler lokale kandidater med appell.

- Frp har de siste åra hatt stor oppslutning på meningsmålingene i Nord-Norge. Men protesten i nord er ustabil. Når Frp framtrer som lokalparti, skremmes nordlendingene. Det er Hagen de liker, ikke alltid sine lokale kandidater, sier Bjørklund til Dagbladet.

Bakgrunnstallene viser at Frp i nord har en oppslutning på 17 prosent når velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved stortingsvalg. I august var oppslutningen hele 38 prosent.

- Sammenliknet med i august ser det ut til at Frp taper oppslutning blant menn, mest blant de unge, men i alle aldersgrupper unntatt de over 60 år, blant høyt utdannede og blant velgere bosatt i Midt- eller Nord-Norge, sier Kavlie i MMI.

Selv om Fremskrittspartiet faller kraftig i forhold til rekordmålingene i sommer, kan partiet likevel nå målsettingen om å gjøre tidenes beste kommunevalg. Hvis dagens måling blir resultatet mandag, er det godt over resultatet for fire år siden, 12,1 prosent.

STØRRE: Jens Stoltenberg scorer i MMIs ferske meningsmåling like mye som i kommunevalget for fire år siden. Med 28 prosent er Ap dobbelt så stort som Frp og Carl I. Hagen.