VERRE ENN FORRIGE BEREGNING:  En pelikan innsauset i olje fly over lenser som er lagt ut ved en strand i den amerikanske delstaten Louisiana. Amerikanske myndigheter tror opptil 60.000 fat olje lekker ut i Mexicogolfen hver eneste dag. Foto: SEAN GARDNER, REUTERS/SCANPIX.
VERRE ENN FORRIGE BEREGNING: En pelikan innsauset i olje fly over lenser som er lagt ut ved en strand i den amerikanske delstaten Louisiana. Amerikanske myndigheter tror opptil 60.000 fat olje lekker ut i Mexicogolfen hver eneste dag. Foto: SEAN GARDNER, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Dobbelt så store utslipp som forrige beregning

BP skal teste ny metode for å samle opp olje i Mexicogolfen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Amerikanske myndigheter oppjusterer anslaget for hvor mye olje som lekker ut i Mexicogolfen. Utslippet er trolig på mellom 35.000 og 60.000 fat per dag - dobbelt så mye som forrige anslag.

Innenriksminister Ken Salazar sier estimatet er det beste man har så langt, men at det kan endre seg etter hvert som forskerne får tilgang til nye data.

Eksperter har gradvis oppjustert størrelsen på oljeutslippet, og det forrige anslaget var på mellom 20.000 og 40.000 fat olje om dagen.

Prøver ny metode De nye tallene som ble presentert av innenriksdepartementet tirsdag, tyder på at opptil 515 millioner liter olje kan ha lekket ut i løpet av de åtte ukene som er gått siden utslippet begynte.

Det tilsvarer to norske dagsproduksjoner av olje rett ut i Nordsjøen og Norskehavet.

BP opplyste tirsdag at selskapet vil forsøke en ny metode for å samle opp oljen. Metoden omtales som Q4000, men BP oppgir ikke flere detaljer om hva den går ut på.

Håpet er å samle opp til sammen 28.000 fat olje per dag.

Lynnedslag stoppet oppsamling
Etter en stans forårsaket av brann er BP i gang igjen med å samle opp olje i Mexicogolfen. Stansen varte i nesten fem timer tirsdag.
Brannen brøt ut da lynet slo ned i boretårnet på det store skipet som samler opp oljen som BP klarer å fange opp fra lekkasjen 1.500 meter under havflaten. Systemet har samlet opp over 15.000 fat olje per dag den siste uken, ifølge BPs beregninger.

(NTB-AFP-Reuters).