Dobbelt skeiv

Nå er muslimske homofile enda reddere enn de allerede var.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAN SIER AT han ikke kom fra Irak til Norge for å gjemme seg. Kaltham Alexander Lie (45) er en av uhyre få åpne muslimske homofile i Norge. Derfor møter han hån, latterliggjøring og trusler fra norske muslimer. Han hører at han er sjuk i hodet. Han er en skam. Likevel står norsk-irakeren åpent fram på debattmøter, tv og i Dagbladet. Han reagerer sterkt på at Islamsk Råd har bedt det europeiske rådet for fatwa avgjøre hva slags holdninger norske muslimer skal ha til homofile. Islamsk Råd er paraplyorganisasjonen for islamsk trossamfunn i Norge.

KALTHAM MENER rådet skyver ansvaret fra seg. Hva fatwarådet kommer fram til, vet ingen. Men bare det at Islamsk Råd i Norge ikke ville ta entydig avstand fra dødsstraff for homofile, treffer midt i blinken av dobbeltminoritetenes angst. Islamsk Råd skaper frykt. Men Kaltham sier han ikke er redd. «Gir vi etter for trusler, er vi ferdige», mener en modig mann som har vært åpen om sin legning i 27 år. Det har kostet. Han ble utstøtt av familien i Irak, han måtte flykte etter Golfkrigen, han ble fengslet og mishandlet.

I NORGE HAR VI snart en felles ekteskapslov på plass. Homoaksepten er stor i størsteparten av befolkningen, selv om vi også ser eksempler på det motsatte. Huset til den tidligere profilerte AUF-politikeren Anders Hornslien (36) ble i høst sprayet ned med «HOMO! ANDERS» ved inngangspartiet. Unge, etnisk norske homofile opplever pinlig taushet, pågående spørsmål, press og mobbing når de hopper ut av skapet. Men de risikerer sjelden livet og framtida.

Dobbeltminoritetene var engstelige nok fra før. De utsettes for usynliggjøring, mobbing og trakassering fra sine «egne». De risikerer sjikane og roping på gata på Grønland – og vold og total utestenging fra familie og slekt. Svært mange muslimske menn og unge gutter oppvokst i Norge, både asiater og afrikanere, er ekstremt homofobe. Nesten alle muslimer mener homofili strider imot Koranen.

DE ER OGSÅ «USYNLIGE» for norske homofile. Fordi de ikke tar kontakt. Norske homoer på sin side, synes ikke de er skeive, frigjorte og kule nok. Eller? Er det derfor kun 1181 personer så langt har skrevet under oppropet der Skeiv Verden (undergruppe i LLH; Landsforeningen for lesbiske og homofile) ber Islamsk Råd ta avstand fra dødsstraff for homofili? Ifølge lederen for Skeiv Verden, Magne Richardsen, er minoritetsgruppas aller største problem isolasjon. For det lyser jo ikke grønt av lillefingeren deres. De er ofte ekstremt alene og sliter psykisk.

DE RISIKERER OGSÅ tvangsekteskap. Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) forteller at de redder unge homofile fra arrangerte ekteskap med personer av motsatt kjønn. Ungdommene er ifølge SEIF-leder Gerd Fleischer i en krise-krise situasjon. Familien vil gifte dem bort og «kvitte seg med et problem». Sønnen eller datteren nekter. Noen ganger resulterer det i trusler og represalier som er så grove at det kan stå om livet. Familiekontrollen er ekstrem og ødeleggende. Når far også har full kontroll over sønnens bankkonto, blir det vanskelig å ta seg en liten tur innom London pub.