Dobbeltagent forrådet russiske agenter i USA

Lederen for den topphemmelige russiske spiongruppa som ble avslørt i sommer, var dobbeltagent for USA.

AVSLØRT: Disse ti ble forrådet av sin øverste leder. De russiske spionene som opererte i USA ble avslørt tidligere i sommer, og i dag skriver den russisk avisen Kommersant at spion-gruppas leder også jobbet for amerikanerne.  AP Photo/U.S. Marshals
AVSLØRT: Disse ti ble forrådet av sin øverste leder. De russiske spionene som opererte i USA ble avslørt tidligere i sommer, og i dag skriver den russisk avisen Kommersant at spion-gruppas leder også jobbet for amerikanerne. AP Photo/U.S. MarshalsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oberst Shcherbakov, som ikke oppgis med fornavn, ledet den hemmelige russiske etterretningsgruppa, men jobbet samtidig for Washington, melder den russiske avisen Kommerstant.

Han forrådte spiongruppa, og oppga sine ti medspioners identitet og virke til amerikanske myndigheter.

Avisen forteller at Shcherbakov flyktet fra Russland kun få dager før amerikanske myndigheter annonserte at de hadde arrestert en spion-ring.

Russisk etterretningsfiasko Kommerstant peker på flere «bevis» for oberstens medvirkning: han skal også takket nei til en toppjobb, trolig fordi det innebar at han måtte ta en løgndetektortest.

Obersten skal også ha en datter som bor i USA, og hans sønn skal ha forlatt en toppjobb hos russiske myndigheter rett før spionskandalen ble et faktum.

- Skaden påført av Shcherbakov er så enorm at en egen kommisjon skal opprettes for å analysere hvordan denne fullstendige fiaskoen kunne skje, sier Gennadij Gudkov, nestleder i det russiske parlamentets sikkerhetkomité.

Snikmordere på jakt etter tyster Kommerstant siterer også en russisk tjenestemann som sier at russiske snikmordere trolig allerede er på utkikk etter obersten.

- Vi vet hvem han er og hvor han er. Tvil ikke på at en Mercader er sendt etter ham allerede, skal tjenestemannen ha sagt, skriver Reuters.

Ramòn Mercader var en russisk spion som drepte Leon Trotsky med en ishakke i Mexico i 1940. 

Forrædere får sørgelige endelikt I sommer var det også tøffe toner fra statsminister Vladmir Putin:

Spion-avsløringen i sommer ydmyket den russiske administrasjonen, og gjorde forholdet mellom USA og Russland betraktelig kjøligere for en liten periode.

Putin sa da at forrædere får sørgelige endelikt, og at informanten ville bli overlatt til sine egne.

- Spesialtjenesten lever sitt eget liv etter sine egne lover, og alle vet hva slags lover det er, skal Putin ha sagt rett etter spion-avsløringen, ifølge Reuters.

I den amerikanske leiren var tonen en helt annen:

- Å rekruttere en russisk offiser, som er ansvarlig for såkalte ulovlige operasjoner i USA, er den største spionasjesuksessen USA noen sinne kunne ha håpet å få, sier tidligere sjef for amerikansk etterretning, Mark Stout, skriver Reuters.

Spionen som ble sex-symbol De ti spionene slapp billig unna videre rettsforfølgelse, fordi USA og Russland ble enige om en historisk spionutveksling.

Alle de ti arresterte sa seg skyldige i anklagene, og ble deportert til Russland to uker senere.

I bytte fikk fire, som var dømt for spionasje for vesten, slippe fri fra russisk varetekt.

Den hemmelige agenten Anna Chapman fikk mye oppmerksomhet da spionskandalen var et faktum.

Etter avsløringen har hun blitt et nasjonalt symbol, stilt opp i mannfolkblader, og fått heder og ære fra Putin, som selv har vært spion for KGB.

Spionene skal også ha blitt dekorert med fortjenestesmedaljer av president Dmitrij Medvedjev.

OPPMERKSOMHET: Den avslørte spionen, Anna Chapman, stilte opp noe lettkledd for det russiske bladet Maxim tidligere i høst. Chapman er den eneste av spionene som har figurert i mediene, og har fått hyllester i hjemlandet. Foto: AP Photo/Maxim Magazin
OPPMERKSOMHET: Den avslørte spionen, Anna Chapman, stilte opp noe lettkledd for det russiske bladet Maxim tidligere i høst. Chapman er den eneste av spionene som har figurert i mediene, og har fått hyllester i hjemlandet. Foto: AP Photo/Maxim Magazin Vis mer