- Dobbeltagenten kontaktet selv VG

Det var statstjenestemannen Svein Lamark selv som kontaktet VG om den russiske spionaffæren i Norge og hans egen dobbeltrolle, opplyser ansvarlig redaktør Bernt Olufsen i avisen til P4.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Personen vi omtaler i dagens avis tok kontakt med oss, fordi, tror vi, at han følte seg usikker, og fordi han så en ekstra trygghet i at en tredje part, en representant for det offentlige Norge, også kjente til hans ærender, sier redaktør Olufsen.

Olufsen sier at avisens journalistiske instinkter ble vekket da Lamark tok kontakt, men VG-redaktøren hevder at avisen fulgte sakens utvikling i «ro og mak», og på en måte som gjorde at VG ikke var til skade for noen.

VG kjente til Lamarks dobbeltagent-spill med russerne i mer enn ett år. VG lot være å omtale saken, blant annet av frykt for tjenestemannens sikkerhet.

- Vi har visst om dette i ett og et halvt år. Jeg er helt sikker på at Politiets overvåkingstjeneste ikke var klar over at vi kjente til saken, sier redaktør Olav Versto til NTB.

VG-redaktørens ytring gjør det trolig mindre sannsynlig at frykt for at dobbeltagent-saken skulle bli offentlig kjent, lå bak at politi og regjering valgte å reagere med utvisninger i går, få dager før statsministerens planlagte besøk til Moskva.

Tilbakeholdne

Politisk redaktør Versto sier avisen har vært «helt usedvanlig tilbakeholdne» med å offentliggjøre opplysninger om spionasjesaken,

- Grunnen kan en tenke seg. Hvis vi gjorde det, kunne vedkommende vært i livsfare, sier han. Ifølge Versto var det regjeringens pressekonferanse om utvisningene i går ettermiddag, som lå bak beslutningen om at VG i dag trykte omfattende opplysninger om møtene mellom rådgiver Svein Lamark i Kommunaldepartementet og russiske diplomater. Overfor NTB svarer VG-redaktøren ikke på om avisa kjenner til andre norske tjeneste- eller embetsmenn som har vært involvert i saken. (NTB)