Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dobbeltdrap prøves på nytt i retten

TROMSØ (NTB): Var en 28-åring fra Salangen strafferettslig tilregnelig da han knivdrepte to forsvarsløse pensjonister i Dyrøy i Troms i oktober 1996? Det blir det sentrale spørsmålet når Hålogaland lagmannsrett mandag starter ankebehandlingen av saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skyldspørsmålet er det ikke tvil om.

Hålogaland lagmannsrett har satt av fem dager til saken. 28-åringen ble i juni 1997 dømt til 18 års fengsel og ti års sikring i Senja herredsrett.

Under rettssaken på Finnsnes i juni erkjente 28-åringen seg skyldig på alle punkter, men valgte ikke å forklare seg. I politiavhør og overfor flere av vitnene, fortalte imidlertid 28-åringen at han ønsket å bli norgeshistoriens største massemorder, og at han ville ta så mange som mulig med seg før han tok sitt eget liv.

Tilfeldige ofre

Natt til 16. oktober 1996 var 28-åringen på vei til Vesterålen fast bestemt på å ta livet av sine tidligere fosterforeldre som straff for en «ødelagt barndom». Bilen endte i grøfta ved Bjørkebakken i Dyrøy.

Etter en resultatløs jakt på våpen i nærmeste nabohus, tok han seg inn hos pensjonisten Marstrander Gabrielsen (75). Da heller ikke Gabrielsen kunne skaffe ham våpen, stakk 28-åringen den slagrammede pensjonisten i halsen.

I neste hus bodde Asbjørn Guttormsen (65) og hans kone. 65-åringen ble det neste hjelpeløse offeret for 28-åringens kniv. Kona klarte, etter å ha sett mannen bli stukket i hjel, å flykte til et nabohus.

- Ikke tilregnelig

Forsvarerne Oscar Ihlebæk og Roar Edvartsen har anket dommen, og vil kjempe innbitt for å få sin klient kjent utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

- Dette er en prinsipielt viktig sak, og det foreligger lite rettspraksis med dobbeltdrap. Handlingens objektive grusomhet tilsier at gjerningsmannen ikke er ved sine fulle fem. Vår klient har store vansker med å erindre hva som skjedde drapsnatten, sier advokat Oscar Ihlebæk til NTB.

Sakkyndige uenige

Under herredsrettens behandling lyktes Ihlebæk langt på vei å så splid mellom de fem sakkyndige. De tre rettspsykiatrisk sakkyndige - Karl Ewert Horneman, Berthold Grünfeld og Kjell Nordeik - konkluderte den gang med at 28-åringen ikke var sinnsyk i gjerningsøyeblikket. De to psykologene John Sjøvold og Leif Martin Egerdahl kom til motsatt konklusjon.

Senja herredsrett mente at psykologene har definert det strafferettslige begrepet sinnssykdom for vidt. «Det er ikke nok at en handling i seg selv kan virke sinnssykt motivert av vanlige mennesker», heter det i dommen, som også slår fast at 28-åringen på grunn av sin vanskelige barndom har utviklet en mangelfull personlighet.

Under lagmannsrettens behandling er det de samme sakkyndige som skal uttale seg, denne gang overfor en jury på ti. Den drapsdømte 28-åringen, som soner ved Ila landsfengsel, har ikke vært villig til å snakke med sakkyndige før lagmannsrettssaken.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!