Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dobbeltdrapet i Marokko: Fire menn dømt til døden

For de tre hovedtiltalte ble dødsdommen bekreftet. To av de andre tiltalte fikk skjerpet straffen.

HOVEDMENN: De tre gateselgerne Abdessamad El Joud (t.v), Ouziad Younes og Rachid Afati (t.h) er dømt for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. I tillegg er 21 dømt i terrorsaken. Her er de tre avbildet da de ble pågrepet på en buss på vei fra Marrakech. Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix
HOVEDMENN: De tre gateselgerne Abdessamad El Joud (t.v), Ouziad Younes og Rachid Afati (t.h) er dømt for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. I tillegg er 21 dømt i terrorsaken. Her er de tre avbildet da de ble pågrepet på en buss på vei fra Marrakech. Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix Vis mer

Ankesaken mot de 24 mennene som står tiltalt etter drapene i Atlasfjellene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen har funnet sted i Salé i Marokko i dag.

Dommen har nå falt i Marokko, får Dagbladet opplyst. For de tre hovedtiltalte ble dødsdommen bekreftet. To av de andre tiltalte har fått strengere straff.

Det var NRK som først meldte dette.

For de tre hovedtiltalte ble dødsdommen fra forrige rettsrunde bekreftet. En av de andre tiltalte fikk straffen økt fra fengsel i livstid til dødsstraff.

De fire mennene kommer til å anke dommen, opplyser deres forsvarer, skriver NTB.

- Jeg har tenkt å levere ankene i morgen, sier forsvarer Hafida Maksaoui.

For de øvrige ligger straffen på fengsel mellom 5 og 30 år. En av de tiltalte fikk skjerpet fengselsstraffen fra 15 til 20 år.

Ber om at dommen står

Khaled Fataoui er bistandsadvokat for den danske familien og har fulgt rettssaken i dag. Han sier til NRK at de tre ytret at de ønske at dommen skulle gjennomføres:

- De tre sa at de ikke ville ha en dom som ikke blir fullbyrdet, sier han, ifølge NRK.

Marokko har ikke utført noen dødsstraff siden 1993.

Samtidig har det også vært ventet at dommene også i ankesaken vil bli anket, og at saken dermed vil gå helt til topps i det marokkanske rettssystemet.

I alt 24 menn ble tiltalt, og i juli i år dømt til døden i forbindelse med drapene.

Sverget troskap til IS

I en video har mennene sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppen IS. Tre av mennene har innrømmet å ha deltatt i selve drapshandlingene, disse ble dømt til døden for drap.

Én mann ble dømt til livstid i fengsel, mens 20 andre ble idømt fengselsstraffer på mellom fem og 30 år. Samtlige anket dommen, og ankesaken startet 28. august.

Det har vært flere utsettelser, blant annet på grunn av mangel på tolk. Advokat Ragnar Falch Paulsen har tidligere sagt at det har vært en ubeskrivelig belastning for de pårørende at det ennå ikke har blitt en avslutning i rettssystemet.

- Samtidig har de hele tiden vært forberedt på at det kunne bli sånn, uttalte Paulsen overfor Dagbladet tidligere i oktober.

Selv med en dom i ankesaken onsdag kan det trolig trekke ut enda lenger. Det er ventet at dommene også i ankesaken vil bli anket, og at saken vil gå helt til topps i det marokkanske rettssystemet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media