ETTERLYST INTERNASJONALT: Politiet anser Freddy Hulback (56) som farlig. Foto: Privat
ETTERLYST INTERNASJONALT: Politiet anser Freddy Hulback (56) som farlig. Foto: PrivatVis mer

Dobbeltdrapsdømte Freddy Hulback etterlyst i hele verden: - Jeg har tatt en ferie

Justisminister Per Willy Amundsen vil gjøre prøveløslatelse vanskeligere for forvaringsdømte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev denne uka om dobbeltdrapsdømte Freddy Hulback (56), som er på rømmen fra norsk politi og er etterlyst internasjonalt.

Hulback ble i 1993 dømt til 12 års fengsel for et knivdrap i Oslo. Drapet fikk stor oppmerksomhet, og ble karakterisert som særdeles brutalt. Den nå 56 år gamle mannen ble løslatt høsten 2000.

Den 18. desember 2003 ble Hulback igjen domfelt for drap, begått sju måneder etter prøveløslatelse fra den førstnevnte dommen. Hulback ble dømt til forvaring i 21 år med en minstetid på 10 år.

- Tatt en ferie

Han ble prøveløslatt først én gang for den siste forvaringsdommen i 2012, men ble pågrepet igjen året etter. I januar i år ble han prøveløslatt igjen. Men 3. juli i år besluttet retten at han igjen skal pågripes for brudd på vilkårene for prøveløslatelsen. Da hadde Hulback rømt landet.

- Jeg har tatt en ferie, sa han til Aftenposten fredag.

Til avisa forteller Hulback at han reagerte på at Kriminalomsorgen ville fengsle ham igjen. Han har sonet nesten 16 år av dommen på 21 år.

- Jeg har fire og et halvt år igjen. Hadde dette vært fordi jeg hadde begått et grovt brudd på vilkårene, hadde det vært greit. Men det alvorligste jeg har gjort, var å utebli fra Friomsorgens sysselsettingsopplegg fordi jeg faktisk klarte å skaffe meg en ordentlig jobb, sier han.

Dagbladet har i dag forsøkt å nå Hulback, som befinner seg på ukjent sted i utlandet, foreløpig uten hell.

Narkoprøve

Dagbladet har heller ikke nådd Johnny Bjørkli fra Akerhus friomsorg, som bekrefter overfor avisa at Hulback uteble fra bopel og sysselsetting i flere dager og at han testet positivt på narkoprøve. De varslet derfor kriminalomsorgen.

Hulback satt på forvaringsdom da han rømte under prøveløslatelse.

- Kunne vært unngått

Dagbladets avsløring kom samme dag som justisminister Per Willy Amundsen (Frp) overfor Nettavisen foreslår nye tiltak for å gjøre det vanskeligere for forvaringsdømte å få prøveløslatelse.

Han mener det i praksis er lettere for forvaringsdømte å få prøveløslatelse enn de som soner vanlig fengselsstraff, og presenterer følgende liste:

  • Retten skal i støre grad legge til grunn tidligere kriminell bakgrunn når de vurderer om en forvaringsdømt skal prøveløslates. Dette er en praksis Kriminalomsorgen allerede praktiserer i dag ved vurdering av om innsatte som ikke sitter på forvaringsdom skal løslates.
  • Vilkårene for prøveløslatelse skal vurderes bredere enn i dag.
  • Reglene skal generelt bli strengere for å bli prøveløslatt.
  • Det skal bli enklere for domstolene å vurdere en prøveløslatelse strengere.

- Problemet er at det har vært lettere å få prøveløslatelse fra forvaring enn fra ordinær fengselsstraff. Det strider mot all fornuft at terskelen for å slippe ut på prøve skal være lavere for de aller farligste forbryterne. Derfor har jeg nå foreslått å stramme inn lovverket, og begrense deres muligheter for prøveløslatelse, sier justisministeren til Dagbladet.

Forvaring er straff der hovedformålet et å beskytte allmennheten mot en farlig lovbryter.

- Nå har jeg sittet i forvaring i 16 år uten en eneste bemerkning om vold eller utagerende adferd. Likevel sier politiet at jeg fortsatt er farlig, sier Hulback selv til Aftenposten.

Fikk pass av politiet

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ved seksjonen for etterforskning av alvorlige voldssaker i Oslo politidistrikt ønsker ikke å si noe om hvor politiet tror den 56 år gamle nordmannen skjuler seg.

- Norsk politi mener Freddy Hulback er farlig?

- Han er dømt for to forskjellige drap, og er etter politiets mening farlig. Vi har ikke opplysninger om at han har utøvet vold i perioden han har vært prøveløslatt, sier Kraby.

- De som har opplysninger om Freddy Hulback og hvor han oppholder seg bes kontakte politiet i Oslo, sier Kraby