Dobbeltdrapsiktet i Tromsø tidligere dømt både til sikring og forvaring

Hadde fem liter brannbensin i tilfelle han skulle «føle seg presset».

 NABOER:  Den dobbeltdrapsiktede 48-åringen og de to drepte mennene hadde bare tre hus og hundre meter mellom seg. De kjente hverandre, men hadde ikke nære relasjoner ifølge politiet. Kartgrafikk: Googlemaps og Kristoffer Egeberg/Dagbladet.
NABOER: Den dobbeltdrapsiktede 48-åringen og de to drepte mennene hadde bare tre hus og hundre meter mellom seg. De kjente hverandre, men hadde ikke nære relasjoner ifølge politiet. Kartgrafikk: Googlemaps og Kristoffer Egeberg/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 48 år gamle mannen som er siktet for å ha drept to naboer i Tromsø, er tidligere dømt både til sikring og til forvaring.

I den siste dommen fra Hålogaland lagmannsrett ble han dømt til fire års forvaring for to tilfeller av brannstiftelse i Tromsø i 2004 og 2005. Lagmannsretten stadfestet det Nord-Troms tingrett hadde kommet til først: at det var stor fare for at menneskeliv kunne gått tapt.

I det ene tilfellet hadde han ifølge dommene, som Dagbladet har lest, dyppet ispinner i rødsprit eller annen brennbar væske, festet dem under kledningsbord på et hus og tent på.

I det andre tilfellet hadde han dynket møblene i sin egen leilighet med bensin og tent. I etasjen over ble blant andre en rullestolbruker reddet ut.

En femliter - i tilfelle
Den nå 48 år gamle dobbeltdrapssiktede mannen forklarte i retten at han hadde stående en fem liters kanne med med bensin og to flasker med annen brennbar væske i tilfelle han skulle komme i «en presset situasjon».

Og det følte han at han ble, aleine hjemme, da han dynket ut bensinen og satte fyr ved 22.30-tiden tiden om kvelden.

De psykiatrisk sakkyndige etter brannene i Tromsø, spesialist i psykiatri Andreas Hamnes og psykiater Steinar Nilssen, konkluderte med at han ikke var psykotisk selv om hadde «trekk av paranoid, schizoid og dyssosial personlighetsforstyrrelse».

Retten pekte på at han har har hatt et «alvorlig, omfattende og langvarig rusmisbruk som startet i tidlig alder».

- Tar ikke alvor i rusproblem
I 2007 avviste Asker og Bærum tingrett hans krav om å bli løslatt etter minumum forvaring på to år og fire måneder.

- Retten konkluderer med at gjentakelsesfaren er så nærliggende at umiddelbar prøveløslatelse er uaktuelt. Han ser ikke ut til å ta innover seg alvoret i sitt rusmiddelproblem, skriver enstemmig rett i sin kjennelse.

PÅ LETING ETTER DRAPSOFFER:  Mannskaper fra Røde Kors Hjelpekorps, Norsk Folkehjelp og Radio Relæ Ligaen har i dag lett etter Stein Håvard Larsen (innfelt), som politiet mener ble drept for sju uker siden og dumpet på Kvaløysletta. Her på et jorde ved foten av brua over Sandnessundet til Tromsø (i bakgrunnen). Foto: Lars Åke Andersen og politiet.
PÅ LETING ETTER DRAPSOFFER: Mannskaper fra Røde Kors Hjelpekorps, Norsk Folkehjelp og Radio Relæ Ligaen har i dag lett etter Stein Håvard Larsen (innfelt), som politiet mener ble drept for sju uker siden og dumpet på Kvaløysletta. Her på et jorde ved foten av brua over Sandnessundet til Tromsø (i bakgrunnen). Foto: Lars Åke Andersen og politiet. Vis mer

Dermed måtte han ta full forvaringstid på fire år på Ila.

Før årtusenskiftet ble den nå drapssiktede mannen dømt seks ganger.

1991: varig svekkede sjelsevner
I ett av tilfellene, i Drammen tingrett i 1991, ble han dømt til tre års sikring for legemsbeskadigelse med kniv i sterkt beruset tilstand i tillegg til en fengselsstraff på ett år.

Da var mannen 25 år gammel. Sakkyndige den gangen, erfarne Torgeir Huseby og Harald Reppesgaard, pekte allerede da på et langt utviklet rusproblem i tillegg til «mangelfullt utviklede og varig sjekkede sjelsevner med fare for gjentakelse av straffbare handlinger».

Nå er mannen siktet for å ha drept to av sine naboer hundre meter borti gata i Tromsø.

Telefonkontakt
Hans forsvarer, advokat Anne Turid Bugge i Oslo, kan ikke kommentere den utvidede drapssiktelsen på nåværende tidspunkt.

- Jeg fikk vite om den mandag kveld, og har snakket med min klient på telefon. Jeg drar til Tromsø så raskt som praktisk mulig for å bistå han i avhør, sier Bugge til Dagbladet.

Hun bekrefter at hennes klient nekter enhver befatning med det første drapet han er siktet for.

Slik er tidsaksen for dramaene i Blomlivegen på Kvaløysletta:

Tirsdag 23. september: en bekjent skal besøke Hermod Magne Steinsund hjemme i leiligheten. Han finner vennen skutt og drept i gangen.

 DET ENE ÅSTEDET:   Politiet har fått analyse av tekniske spor som gjør at en 48 år gammel mann i dette huset nå er siktet for dobbeltdrap. Stein Håvard Larsen (45), som sist ble sett 6. september, ble drept her og fraktet bort, mener politiet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB Scanpix.
DET ENE ÅSTEDET: Politiet har fått analyse av tekniske spor som gjør at en 48 år gammel mann i dette huset nå er siktet for dobbeltdrap. Stein Håvard Larsen (45), som sist ble sett 6. september, ble drept her og fraktet bort, mener politiet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB Scanpix. Vis mer

Onsdag 24. september: politiet pågriper og sikter en mann i hans egen bolig om lag hundre meter fra drapsstedet. Ifølge siktelsen skal Steinsund ha blitt skutt flere ganger og drept mandag 22. september - dagen før han ble funnet drept.
 
Mandag 6. oktober: En av den dreptes naboer i leilighetskomplekset, Stein Håvard Larsen (45), blir meldt savnet av politiet. Siste sikre observasjon av Larsen er på Boots apotek på Kvaløysletta kl. 15 så langt tilbake som lørdag 6. september. Da opphører også alle elektroniske spor.

Mandag 27. oktober: siktelsen mot den drapssiktede naboen blir utvidet til også å omfatte drap på savnede Stein Håvard Larsen. Politiet mener han ble drept hjemme hos siktede helgen da sporene etter Larsen opphører, og liket er fraktet bort og dumpet eller gjemt.

Norsk Folkehjelp, Radio Relæ Ligaen i tillegg til Røde Kors har vært involvert i letingen etter Stein Håvard Larsen i dag - foreløpig uten resultat ved 17.30-tiden.

 DET ANDRE ÅSTEDET:  Her ble den drepte 48-åringen funnet skutt og drept da en venn kom på besøk 23. september. Her bodde også 45-åringen, som forsvant sporløst 6. september, og som politiet nå tror også er drept. Foto: Lars Åke Andersen.
DET ANDRE ÅSTEDET: Her ble den drepte 48-åringen funnet skutt og drept da en venn kom på besøk 23. september. Her bodde også 45-åringen, som forsvant sporløst 6. september, og som politiet nå tror også er drept. Foto: Lars Åke Andersen. Vis mer