Dødsgåtene i Kristiansand:

Dobbeltdrapssiktet kvinne (42) blir tvangsinnlagt

Blir overført til observasjon ved Sørlandet Sykehus i fire uker.

SIKTET: Kvinnen (42) er siktet for drap på sin far og sin tidligere samboer. Foto: Privat
SIKTET: Kvinnen (42) er siktet for drap på sin far og sin tidligere samboer. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet har bedt om å få tvangsinnlegge den 42 år gamle kvinnen som er siktet for dobbeltdrap i Kristiansand.

Politiet har fått medhold fra tingretten, selv om kvinnens advokat motsatte seg begjæringen om innleggelse.

Oppnevnt to sakskyndige

I en kjennelse fra Kristiansand tingrett kommer det fram at siktede kan legges inn til tvungen observasjon ved Sørlandets sykehus i inntil fire uker.

Magne Tauler og Anne Lill Ørbeck er oppnevnt som sakskyndige, og det er en av dem som har anbefalt at tvungen observasjon er nødvendig for at de skal kunne utføre sitt mandat.

I et brev til tingretten datert 30. oktober skriver Tauler at saken er svært spesiell:

- Jeg har vært med på mange rettspsykiatriske undersøkelser, men denne saken har fått en veldig spesiell oppstart, som vanskeliggjør at vi kan fullføre vårt mandat for retten på en tilfredsstillende måte.

I kjennelsen kommer det også fram at siktede fortsatt ikke ønsker å forklare seg for politiet:

«Siktede ønsker ikke å samarbeide med rettsoppnevnte sakkyndige, og hun har heller ønsket å forklare seg. Saken alvorlige karakter og påtalemyndighetens behov for avklare et eventuelt tilregnelighetsspørsmål er sentrale momenter ved rettens avgjørelse».

Siktet for to drap

Kvinnen er siktet for å ha drept sin far i 2002 og sin tidligere samboer i 2014. I slutten av september ble hun varetektsfengslet og hun har så langt nektet å forklare seg.

- Hun nekter straffskyld og stiller helt uforstående til siktelsen, uttalte kvinnens tidligere advokat, Ole Andreas Thrana, i forbindelse med fengslingen.

Thrana er nå fjernet fra saken, etter at det ble kjent at han og siktede har sendt sexmeldinger til hverandre.

Kvinnens advokat, Olav Sylte forteller Dagbladet at han er på vei til et møte med klienten nå.

- Vi vil diskuterer om vi skal anke denne kjennelsen. I tillegg vil vi diskutere det at politiet ikke skal få effektuere denne kjennelsen fra tingretten før lagmannsreten får ta stilling til anken, sier Sylte til Dagbladet.

Han sier han ikke kan se at en tvangsinnleggelse av klienten vil kunne gi politiet «noe som helst» i forbindelse med etterforskningen av saken.

- Hun har vært utredet gjentatte ganger av psykologer i flere år, også etter 2014. Hun er fra tidligere utredet mer enn tilstrekkelig. Vi mener det ikke er noen holdepunkt for at det er noen psykiske lidelser ved henne.

Han sier klienten ikke ønsker en tvangsinnleggelse. - Det å tvangsinnlegge henne og se på henne nå mener vi er lite hensiktsmessig for å kunne ta stilling til hennes tilregnelighet for 15 år siden - og for tre år siden, sier Sylte.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer