Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dobbeltdrapssiktet sa han ville drepe flere. Har et sinne mot tunisiere, islam og muslimer

Siktede og den avdøde kvinnen har tidligere vært i et forhold.

ÅSTEDET: Det ble i går lagt ned blomster, lys og hilsner ved garasjeanlegget på Manglerud hvor kvinnen ble drept. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ÅSTEDET: Det ble i går lagt ned blomster, lys og hilsner ved garasjeanlegget på Manglerud hvor kvinnen ble drept. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tunisiske mannen som er siktet for å ha knivdrept en kvinne og en mann i Oslo onsdag har i avhør med politiet gitt uttrykk for et generelt sinne mot tunisiere, islam og muslimer.

- Han er kritisk til sine landsmenn. Han har et ideologisk syn på det, sier forsvarer Steinar Stenvaag.

Den ene drepte var 42 år gammel kvinnen av norsk opprinnelse. Mannen som ble drept en halvtimes tid senere var 50 år gammel norsk statsborger, men av tunisisk opprinnelse.

Begge ofrene hadde tilhørighet og familie i Oslo.

Siktede og den avdøde kvinnen har tidligere vært i et forhold, og har i den senere tid gjenopptatt noe kontakt. Siktede og den avdøde mannen skal ha vært bekjente. Det er fortsatt ingen kjent relasjon mellom ofrene.

- Han føler seg kanskje sviktet av sine landsmenn, og at flere kunne ha hjulpet ham i en vanskelig situasjon, sier forsvareren.

- Sa han ville drepe Dagbladet har snakket med en bekjent av den siktede 55-åringen. Han sier han møtte mannen for et par uker siden.

- Da ga han uttrykk for at han var sint og frustrert, og at han følte seg mobbet. Han sa at han ville drepe tunisiere, sier mannen til Dagbladet.

Mannen sier han skjønte mannen var syk, men at det ikke var noen som kunne forvente at mannen faktisk ville drepe noen. 

Dagbladet vet at mannen etter pågripelsen også skal ha gitt uttrykk for at han ønsket å drepe flere.

Det har vært fengslingsmøte i Oslo tingrett i dag, hvor siktede ikke var tilstede. Politiet har begjært siktede fengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud.

Tidligere relasjon Men hvorfor mannen drepte kvinnen på Manglerud vet verken politiet eller forsvarer, utover at de vet at de to kjente hverandre fra tidligere.

- De har hatt en relasjon tidligere. De hadde gjenopptatt noe kontakt i det siste, men vi må komme tilbake til dette, sier politiadvokat Kirkhorn.

Den drepte mannen på Grønland beskrives som en bekjent av siktede.

- Husker ikke noe 55-åringen er nå innlagt på en psykiatrisk institusjon, og vil være der den nærmeste framtiden. Han ble formelt begjært varetektsfengslet i fire uker i dag, blant annet fordi politiet mener det er gjentakelsesfare.

- Gjentakelsesfaren er først og fremst begrunnet i det han har gjort, og at han er syk, sier politiadvokat Kirkhorn til Dagbladet.

Hun sier politiet ikke er kjent med at mannen skal ha gitt uttrykk for drapsplaner til andre tidligere.

- Vi er interessert i å komme i kontakt med alle som kan ha slike opplysninger, sier Kirkhorn.

Mannen har forklart at han ikke husker noe fra onsdagen.

- Stressa og urolig Den bekjente av 55-åringen Dagbladet har snakket med sier mannen har slitt psykisk i flere år.

- Han har blitt merkbart dårligere i det siste, sier han.

Forsvarer Stenvaag sier mannen har omtalt perioden fra 2008 til nå som en mørk periode i livet. 55-åringen var også i en pengeknipe. Tirsdag var han innom advokatfullmektig Steinar Stenvaags kontor, for å få hjelp med en søknadsskjema. Advokaten sier han da virket plaget.

- Han sa ikke konkret hva det var, og jeg hadde ikke tid til å spørre mer om det. Men han virka stressa og urolig og flagrende i blikket. Han trengte penger, rett og slett, han visste ikke hva han skulle leve av, sa Stenvaag til Dagbladet i går.

Den siktede mannen er utvist fra Norge flere ganger, og ble onsdag pågrepet på en psykiatrisk institusjon. Mannen hadde da en time der, ifølge Stenvaag. 

- Der sa han noe diffust om at han hadde gjort noe galt eller noe forferdelig, at det hadde klikket for ham, eller noe sånt. Jeg tror ikke han klarte å sette ord på det. Han skjønte bare at noe hadde gått forferdelig galt, sa Stenvaag i går.

- Ble avvist Mannen har flere ganger tidligere forsøkt å få hjelp via behandlingsapparatet i Norge, opplyser forsvareren. 

KNIVDREPT: Den norske statsborgeren med tunisisk opprinnelse ble drept i Breigata på Grønland i Oslo. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
KNIVDREPT: Den norske statsborgeren med tunisisk opprinnelse ble drept i Breigata på Grønland i Oslo. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Det som er interessant, er at det viser seg at han har vært innom en psykiatrisk avdeling ett eller annet sted og blitt avvist. Han fikk fortalt at «du er ikke syk».

De to drepte er i skrivende stund ikke formelt identifisert.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media