Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dobbeltmoralsk av Kristin

Regjeringen vil tjene penger på salg av klimakvoter. Høyres Jan Tore Sanner mener kvotene bør slettes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Høyres Jan Tore Sanner mener det er dobbeltmoralsk av regjeringen å ville tjene penger til statskassen på salg av klimakvoter til utlandet. Han mener Norge bør slette overskuddskvoter eller øremerke inntektene til klimatiltak.

- Realiteten er at Norge i 2009 selger klimakvoter til EU tilsvarende 25 prosent av Norges klimagassutslipp, og overfører enorme muligheter for industrien i EU til å kjøpe seg fri i stedet for å redusere utslipp, sier Jan Tore Sanner.


Vil tjene 1,3 milliarder
I Statsbudsjettet for 2009 har regjeringen kalkulert med 1,3 milliarder kroner i inntekter fra salg av klimakvoter. Kvotene tilsvarer 13,5 millioner CO2-ekvivalenter - eller en fjerdedel av Norges årlige klimagassutslipp - eventuelt ni år med full drift av Energiverk Mongstad uten CO2-håndtering.

Som del av EUs kvotesystem har Norge fått tildelt kvoter for utslipp av CO2. Kvotene skulle deles ut gratis til industrien. Men den norske regjeringen har besluttet å ikke gi gratiskvoter til oljeindustrien, og dermed sitter Norge igjen med et overskudd av kvoter regjeringen ønsker å selge.

- Voldsom dobbeltmoral
- Dette er en voldsom dobbeltmoral fra Kristin Halvorsen. Som finansminister vil hun sørge for inntekter til statskassen via salg av klimakvoter, men som SV-leder har hun et helt annet budskap. Og det er dobbeltmoralsk fra statsministeren, som sier at Norge skal overoppfylle Kyoto-avtalen, sier Jan Tore Sanner.

Høyre vil foreslå to mulige løsninger når revidert statsbudsjett skal vedtas neste fredag.

- Ved å skrote kvotene kan vi bidra til reelle utslippskutt. Eventuelt bør inntektene fra salget øremerkes klimatiltak og forskning og utvikling slik at Norge kan slippe ut mindre klimagasser i framtida. Pengene bør ikke bare gå rett inn det store sluket, sier Sanner.

- Vil heller bruke pengene på noe annet
Finansminister Kristin Halvorsen er ikke enig i forslagene fra Høyre.

- Dette må være et situasjonsbestemt forslag fra Høyre, som tidligere har vært enige i at Norge skal være medlem av EUs kvotesystem. Hvis jeg hadde hatt 1,3 milliarder kroner mer å bruke på miljøtiltak, ville jeg brukt det på noe annet enn å slette kvoter, sier hun til Dagbladet.

 IKKE ENIG: Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: SCANPIX.
IKKE ENIG: Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: SCANPIX. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!