- Dobbeltmoralsk av Kristin

Regjeringen vil tjene penger på salg av klimakvoter. Høyres Jan Tore Sanner mener kvotene bør slettes.

- Dobbeltmoralsk av Kristin
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Høyres Jan Tore Sanner mener det er dobbeltmoralsk av regjeringen å ville tjene penger til statskassen på salg av klimakvoter til utlandet. Han mener Norge bør slette overskuddskvoter eller øremerke inntektene til klimatiltak.

- Realiteten er at Norge i 2009 selger klimakvoter til EU tilsvarende 25 prosent av Norges klimagassutslipp, og overfører enorme muligheter for industrien i EU til å kjøpe seg fri i stedet for å redusere utslipp, sier Jan Tore Sanner.

Vil tjene 1,3 milliarderI Statsbudsjettet for 2009 har regjeringen kalkulert med 1,3 milliarder kroner i inntekter fra salg av klimakvoter. Kvotene tilsvarer 13,5 millioner CO2-ekvivalenter - eller en fjerdedel av Norges årlige klimagassutslipp - eventuelt ni år med full drift av Energiverk Mongstad uten CO2-håndtering.

Som del av EUs kvotesystem har Norge fått tildelt kvoter for utslipp av CO2. Kvotene skulle deles ut gratis til industrien. Men den norske regjeringen har besluttet å ikke gi gratiskvoter til oljeindustrien, og dermed sitter Norge igjen med et overskudd av kvoter regjeringen ønsker å selge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer