Dobbeltsmell?

- Dersom rentenivået blir værende på sju- åtte prosent og regjeringen utvider kontantstøtten, fjerner småbarnstillegget og øker netto-skattesatsen, vil småbarnsforeldre med høye barnehage- og låneutgifter få en dobbeltsmell, sier tidligere finansminister Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og FRODE HANSEN

Utvidelse av kontantstøtten, sammen med inndragning av småbarnstillegget i barnetrygden og økning av nettoskattesatsen fra 28 til 29 prosent, ligger ifølge TV2 inne i regjeringens foreløpige budsjettpakke.

Jens Stoltenberg advarer mot å ramme barnefamilier som allerede vil merke både kraftig renteøkning og økte barnehagesatser etter vårens lønnsoppgjør.

- Dersom det er riktig at regjeringen vil fjerne småbarnstillegget i barnetrygden for å finansiere kontantstøtten, vil de ramme småbarnsfamilier der begge er yrkesaktive og har barna i barnehage ekstra hardt, sier Stoltenberg.

Heller ikke Høyres parlamentariske nestleder Per-Kristian Foss ser med blide øyne på å skulle dekke inn en utvidelse av kontantstøtten ved å inndra småbarnstillegget i barnetrygden.

Tull

- Det er bare tull å ta med den ene hånden og gi med den andre, sier Foss.
Foss avviser blankt en økning av skatt på alminnelig inntekt fra 28 til 29 prosent.

- En slik skatteøkning representerer 4,5 milliarder kroner mer til statskassen. En regjering som bare har én fanesak - til en verdi av rundt 1,2 milliarder - for neste års budsjett, bør finne rom for den på annen måte innen en budsjettramme på 450 milliarder, sier Foss.

Jens Stoltenberg viser til at en slik skatteendring vil ramme akademiker-par med noe høyere begynnerlønn enn gjennomsnittet, men med høy gjeld, store lån og barnehageutgifter.

KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs karakteriserer TV2s budsjettpresentasjon som ren spekulasjon.

Spekulasjon

- Dette er i tilfelle mer enn jeg vet om budsjettet, sier Steensnæs til Dagbladet.
Steensnæs understreker at kontantstøtten er en svært viktig sak - både for KrF og regjeringen - og at det er handlingsrom innenfor budsjettrammene til å prioritere regjeringens viktigste saker.