Dobbeltstraff gir henleggelser

Politi over hele landet henlegger skattesaker, stanser etterforskning og trekker tilbake bøter i hopetall. Årsaken er at dobbeltstraff er i strid med menneskerettene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiet i Oslo henlegger nå 900 skattesaker. På landsbasis kan flere tusen saker bli henlagt, skriver Aftenposten. Konsekvensene er store for politi og påtalemyndighet etter at Høyesterett 3. mai i år fastslo at dobbeltstraff er i strid med bestemmelsene i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

En person som er ilagt straffeskatt, eller tilleggsavgift, kan etter den nye rettspraksis ikke lenger ilegges bøter eller tiltales og idømmes straff nok en gang for samme forhold.

Retningslinjene gjelder straffesaker etter ligningsloven, hvor det er ilagt tilleggsskatt. Også anmeldelser som gjelder brudd på merverdiavgiftsloven, hvor det forut for anmeldelsen er ilagt tilleggsavgift, favner inn under de samme retningslinjer.

Dette utgjør etter riksadvokat Tor-Aksel Buschs oppfatning de fleste sakene, men politiet oppfordres til også å ha et våkent øye for at den samme problemstillingen kan oppstå i saker som gjelder tolloven og veitrafikkloven. Spørsmålet om inndragning av førerkort i etterkant av en straffedom er å anse som dobbeltstraff, skal behandles av Høyesterett i september.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer