Dobilder kan avsløre Trump

Nyhetsnettstedet Axios publiserer bilder av papirbiter i toaletter, som skal underbygge mistankene om at Donald Trump skal ha revet i stykker offentlige dokumenter og forsøkt å skylle dem ned i do da han var president i USA. Dersom mistankene stemmer, kan Trump ha gjort seg skyldig i lovbrudd.

DOBILDER: Disse bildene skal underbygge mistanken om at Donald Trump rev i stykker offentlige dokumenter og skylte dem ned i do mens han var president i USA. Det kan være ulovlig. Foto: Maggie Haberman / CNN
DOBILDER: Disse bildene skal underbygge mistanken om at Donald Trump rev i stykker offentlige dokumenter og skylte dem ned i do mens han var president i USA. Det kan være ulovlig. Foto: Maggie Haberman / CNN Vis mer
Publisert

I februar publiserte det amerikanske nyhetsnettstedet Axios en artikkel hvor de omtalte mistanker om at Donald Trump skal ha revet i stykker saksdokumenter og forsøkt å skylle dem ned i do mens han var president i USA. Nå publiserer Axios og CNN bilder som skal underbygge mistankene.

Den angivelige uvanen omtales i den kommende boka til New York Times-journalist Maggie Haberman, «Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America».

Haberman opplyser på Twitter at hun nylig mottok de aktuelle bildene, som hun nå har delt med Axios og CNN, fra en ikke navngitt kilde som jobbet i Det hvite hus under Trump.

«SUPERVITNE»: Den tidligere assistenten til Donald Trumps stabssjef, Cassidy Hutchinson, vitner i høringen om angrepet på Kongressen 6. januar 2021. Video: AP Vis mer

Mistanke

Det er ikke navngitte ansatte i Det hvite hus som skal ha fortalt at de nå og da fant papirbiter som tettet ulike toaletter, og at de mistenkte at det var Trump som hadde forsøkt å skylle dem ned. Kildene hevder at dette skal ha skjedde en rekke ganger i Det hvite hus og ved minst to anledninger på utenlandsreiser.

Haberman opplyser at bildet til høyre viser et toalett i Det hvite hus, mens bildet til venstre ble tatt i forbindelse med en utenlandsreise. Axios skriver at det er Trumps håndskrift som vises på papirbitene på bildene, og at det er tydelig at det er Trumps favorittblekk som har blitt brukt.

- Det var ikke viden kjent innad i vestfløyen i Det hvite hus at Trump kvittet seg med dokumenter på denne måten, men noen rådgivere var kjent med uvanen, uttaler Haberman, som har dekket Trump tett i en årrekke.

- Dette var en forlengelse av Trumps vane med å rive i stykker dokumenter som skulle arkiveres i henhold til the Presidental Records Act.

AH! UH! Under en avslutningstale kommer det mye lyder fra tidligere president Donald Trump. Video: Reuters Vis mer

Potensielt ulovlig

I USA er det potensielt ulovlig å ødelegge saksdokumenter i henhold til the Presidental Records Act. Denne lovgivningen inneholder bestemmelser som skal sikre at dokumenter som presidenten eller visepresidenten har opprettet eller mottatt skal arkiveres.

Hensikten med en slik lovgivning er at dokumenter skal tas vare på og tilgjengeliggjøres for ettertida.

Trumps talsperson, Taylor Budovic, slår hardt tilbake i en uttalelse til Axios.

- Man må være rimelig desperat etter å selge bøker om bilder av papirbiter i ei toalettskål er en del av promoteringsstrategien. Vi vet at det finnes nok av folk som er villige til å fabrikkere historier som denne for å imponere pressefolk – pressefolk som er villige til å publisere hva som helst, så lenge det går imot Trump.

FOTOGRAFERT IGJEN: Barron Trump har blitt fotografert igjen for første gang på over ett år. Video: AP Vis mer

Håndtering av dokumenter

Første gang Axios og CNN omtalte mistankene, i februar, var like etter at det amerikanske Nasjonalbiblioteket ba Justisdepartementet om å undersøke Trumps håndtering av offentlige dokumenter. Dette som følge av etterforskningen av stormingen av Kongressen 6. januar 2021.

Like etter meldte Washington Post at tjenestemenn i Nasjonalbiblioteket mistenkte Trump for å ha brutt lover som omhandlet håndtering av regjeringsdokumenter.

Deretter mottok Nasjonalbiblioteket 15 esker fra Trumps Florida-residens Mar-a-Lago, hvorpå noe av innholdet muligens kunne defineres som gradert materiale.

KRANGEL: På morgenen 6. januar skal tidligere president Donald Trump ha hatt en svært opphetet telefonsamtale med daværende visepresident Mike Pence. Video: AP Vis mer

Ordveksling

Første gang mistankene ble omtalt, gikk Trump hardt ut mot Haberman.

- Nok en misvisende bok, skrevet av en journalist som ikke vet noe som helst om meg. Maggot (engelsk for mark journ.anm.) Haberman i New York Times finner på historier om mitt forhold til utenlandske statsledere, skrev Trump i en offentlig uttalelse.

Trump viste til at Haberman skriver i boka si at den tidligere presidenten har sagt til folk at han opprettholdt kontakten med regimeleder Kim Jong-un i Nord-Korea etter at han forlot Det hvite hus.

- Hun hevder at jeg har kontakt med Kim Jong-un i Nord-Korea, men ingen andre verdensledere. Det er feil! fortsatte Trump.

I en Twitter-melding svarte Haberman på følgende måte:

- Det virker som at den tidligere presidenten bekrefter mine opplysninger, nemlig at han har fortalt en rekke folk at han har hatt kontakt med Kim Jong-un etter at han forlot Det hvite hus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer