Doble signaler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget advarer med rette mot mer rasistisk vold. Han er bekymret etter flere stygge voldsepisoder i det siste. I sommer ble en 16 år gammel gutt alvorlig skadd etter skudd mot Hvalstad asylmottak i Asker, og politiet mener skytingen var rasistisk motivert. En 48 år gammel kurder ligger alvorlig skadd på Ullevål sykehus fordi han i helga ble utsatt for ideologisk motivert vold utenfor en bensinstasjon i en drabantby i Oslo.

Storberget framstår som oppriktig opprørt. Mellom linjene retter han klare advarsler mot politisk argumentasjon som er egnet til å stigmatisere innvandrere.

Storberget etterlyser større folkelig engasjement mot rasisme, slik vi opplevde etter det rasistiske drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i 2001. Som en urovekkende kontrast var tausheten etter skuddene på Hvalstad i sommer rungende. I tillegg til de rasistisk motiverte handlingene som har skjedd, har mange kommuner vist støyende motvilje mot å ta imot asylsøkere og flyktninger. Til sammen bidrar alt dette til å legitimere innvandrerfiendtlige holdninger. Justisministeren spissformulerer dette ganske riktig med at det i dagens asylklima er lettere å få etablert et åpent fengsel enn et asylmottak.

Men Storbergets advarsler skjer ikke i et vakuum. Det er nemlig ikke bare Frp som nører opp under fremmedfiendtlige holdninger i dagens politiske Norge. Det bidrar også regjeringen til gjennom sin tidvis sleivete argumentasjon for innstramninger i asylpolitikken. På den måten sender regjeringen doble signaler. Ap må lære seg å ha tunga rett i munnen. Det er ikke kostnadsfritt, verken for regjeringspartiene eller for asylsøkerne, når regjeringen fjerner seg fra FNs anbefalinger og Barnekonvensjonen. En nådeløs asylpolitikk er et dårlig utgangspunkt for å appellere til hjertene.