DOBLER STYRKEN.  Justisminister Knut Storberget opplyste på pressekonferansen at politiet dobler antall politifolk i gatene til helga. Foto: Lise Åserud / Scanpix
DOBLER STYRKEN. Justisminister Knut Storberget opplyste på pressekonferansen at politiet dobler antall politifolk i gatene til helga. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Dobler antall politifolk i gatene til helga

- Sjeldent stor satsing, sier Storberget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisminister Knut Storberget har i dag møtt ledere for politiet og påtalemyndigheten, og diskutert hvordan de skal bekjempe overfallsvoldtektene som har herjet hovedstaden.

Temaene som ble diskutert var muligheten for å hente inn ressurser fra andre distrikt, styrking av vold- og sedelighetsseksjonen og muligheten for å samarbeide med andre aktører.

Storberget innledet dagens pressekonferanse med å opplyse om at politiet vil foreta en økt mobilisering til helga.

- Den mobiliseringen vi har nå er en sjeldent stor satsing. Det vil bli en dobling i politistyrkene i hovedstaden natt til lørdag og natt til søndag, sa Storberget på en pressekonferanse i dag.

Fire ganger så mange natteravner Politiet opplyser at de vil fordele sine mannskaper i områder hvor det er mest aktuelt.

- Når vi har så mye politifolk ute, vil det også være med på å forebygge annen kriminalitet som skjer natt til lørdag og søndag. Vi gjør det vi kan for å øke tryggheten og få bort utrygghetsfølelsen, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik.

I tillegg vil det være en økt mobilisering fra Oslo kommune. Det vil være fire ganger så mange natteravner på samme tidspunkt. Kommunen har også engasjert både parkeringsvakter og skjenkesteder i kampen mot overfallsvoldtektene.

- Den eneste måten vi kan reduserer denne typen kriminalitet, er at vi klarer å mobilisere langt utenfor politiets rekker. Det handler om grunnleggende, kulturelt nedarva verdier som det må mer enn politistyrker til for å bekjempe, sier Storberget.

Vurderer å utvide DNA-registeret Politiet opplyste at det så langt ikke var aktuelt å hente inn politifolk fra andre distrikt.

- Vi har så langt å avskjerme de nærliggende politdistriktene, for ikke å flytte utryggheten ut dit, sier politidirektør Anstein Gjengedal.

Storberget åpnet også opp for muligheten for å utvide DNA-registeret til å omfatte personer som er dømt for mindre kriminalitet. I dag er det slik at kun personer som har fått mer enn 60 dager ubetinget fengsel som havner i registeret.

- Vi ser at personer som begår alvorlig kriminalitet ofte har begått mindre alvorlige kriminelle handlinger. En viss utvidelse av DNA-registeret kan vi derfor ikke se bort ifra, sier Storberget.

Han får støtte fra riksadvokat Tor-Aksel Busch.

- Da DNA-registeret ble opprettet var det meningen at man skulle gå etappevis fram og se om man skulle gå lenger ned i alvorlighetsgrad for å registrere. Nå er tiden er inne for en vurdering, men dette skal ikke være et hastetiltak. Det er erfaring for at de som begår alvorlig krim, ofte har noen mindre alv krim handliger på samvittigheten fra tidligere, sier Busch.