Budsjettlekkasje

Dobler økning til sykehusene

Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til sykehusene med 350 millioner kroner. På toppen av dette kommer 350 millioner kroner til spesialisthelsetjensten. Oppdraget er klart: Prioriter psykisk helsevern og rusbehandling.

DOBLER: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og regjeringen dobler økningen til sykehusene sammenliknet med Høyre-regjeringens forslag. Foto: Terje Bendiksby / NTB
DOBLER: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og regjeringen dobler økningen til sykehusene sammenliknet med Høyre-regjeringens forslag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi mener vi trenger en kraftigere grunnfinansiering av syehusene for å ta igjen etterslepet etter coronapandemien og for å opprettholde beredskapen, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Regjeringen legger mandag fram forslag til endringer på budsjettet Erna Solberg-regjeringen la fram tidligere i høst. Der øker Ap og Sp tilskuddet til sykehusene med 700 millioner kroner mot Ernas 350 millioner.

Regjeringen vil også øke den generelle aktivitetsveksten i spesialisthelsetjenesten med 350 millioner kroner. Til sammen utgjør dette en økning på 700 mill fra Solberg-regjeringens budsjett.

Målet er at den styrkede grunnfinansiering av helseforetakene skal bidra til å styrke psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

Kjerkol: Følger nøye med

- Hvordan kan du være sikker på at pengene faktisk vil gi økt behandling innen psykisk helsevern og rus?

- Dette følges opp i oppdragsbrevene til helseforetakene. Vi kommer til å følge nøye med og forventer at det blir fulgt opp, sier Kjerkol.

- Du har vært med på din første budsjettkonferanse, hvordan syns du det gikk?

- Vi får dessverre ikke til like mye på tre uker som det er mulig i en ordinær budsjettprosess. Vi skulle gjerne kommet lenger på hovedsatsingene på helsefeltet, men dette peker retning og vi har allerede begynt på neste års budsjett, sier Kjerkol og peker på et løfte fra regjeringsplattformen:

- På lengre sikt skal vi ha en opptrappingsplan for psykisk helsevern der vi ønsker å bidra med sterkere virkemidler. Opptrappingsplanen vil strekke seg over hele feltet med psykisk helsevern, men da må vi bruke litt mer tid enn tre uker.

Kjerkol blir fulgt opp av Cecilie Myrseth som har tatt over Kjerkols gamle jobb som helsepolitisk talsperson for Ap på Stortinget.

- Vi har gjort det veldig tydelig at psykisk helse skal være en stor prioritet. Det betyr ikke at vi ikke skal levere på andre ting, for etterslepet er stort både på bygg og utsatte planlagte behandlinger. Dette er et viktig bidrag fra vår regjering for en ny start, sier Myrseth.

RUSREFORM: Tone Trøen minner Ap og Sp på at de i vår stemte mot rusreformen som hun mener ville hjulpet nettopp de rusavhengige. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
RUSREFORM: Tone Trøen minner Ap og Sp på at de i vår stemte mot rusreformen som hun mener ville hjulpet nettopp de rusavhengige. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Høyre: Langt fra løftene

Tone Trøen er Høyres fraksjonsleder på helsefeltet. Hun reagerer på bildet Myrseth tegner av at det er etterslep på bygg i sykehussektoren.

- Myrseths påstand om etterslep på bygg er drøy. Det pågår en betydelig oppgradering av landets sykehus i alle regioner. Det skal investeres for nær 23 milliarder kroner i norske sykehus i 2022. Høyre har sikret gjennomsnittlig 2,4 milliarder mer til investeringer i sykehusene hvert år enn det Ap gjorde sist de var i regjering, sier Trøen.

Trøen mener regjeringens økning på 350 millioner viser at sykehusene var godt finansiert da Høyre styrte:

- Selv om Arbeiderpartiet nå øker grunnfinansieringen med 350 mill, er det ikke i nærheten av det Kjerkol har gitt av løfter. Det er langt fra Aps løfter i opposisjon til det de faktisk gjennomfører i posisjon. Det viser at den kraftfulle satsingen på en god sykehusøkonomi gjennom Høyres åtte år har vært riktig. Satsingen har bidratt til kortere ventetider og raskere behandling av høy kvalitet, sier Trøen.

Trøen peker også på at Høyre fikk til mye på både psykisk helsevern og rus sammen med sammarbeidspartiene gjennom åtte år:

  • Ventetiden nær halvert på rusfeltet
  • Rusfeltet styrket med to milliarder siden 2017
  • Ventetiden i psykisk helsevern har gått ned med 9-10 dager

- Så la vi fram en viktig rusreform som skulle sikre at rusavhengige skal få hjelp, ikke straff. Dessverre stemte Ap og Sp mot denne, avslutter Trøen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer