KREFTRISIKO: En fersk studie viser økt risiko for livmorkreft ved langvarig bruk av kombinasjonspreparater mot plager i overgangsalderen.
Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
KREFTRISIKO: En fersk studie viser økt risiko for livmorkreft ved langvarig bruk av kombinasjonspreparater mot plager i overgangsalderen. Foto: SIV JOHANNE SEGLEMVis mer

- Dobler risiko for livmorkreft

Mange års bruk av kombinasjonspreparater ved plager i overgangsalderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Mange års bruk av kombinasjonspreparater ved plager i overgangsalderen dobler risikoen for livmorkreft. Professoren som har gjennomført undersøkelsen sier resultatet er overraskende.

- Det vi trodde var trygt, er likevel forbundet med økt risiko, sier professor Giske Ursin til Dagens Medisin.

Fra før av har flere studier vist økt risiko for brystkreft ved bruk av hormonterapi for plager i overgangsalderen. Det har også vært kjent at østrogentilskudd alene kan øke risikoen for livmorkreft.

Gjengs oppfatning

Men så langt har det vært en gjengs oppfatning at kombinasjonspreparater med østrogen og gestagen virker beskyttende. Nå viser imidlertid en amerikansk studie at lang tids bruk av kombinasjonspreparater også øker risikoen for kreft i livmoren.

Professor Giske Ursin ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo er seniorforfatter av undersøkelsen, som omfatter 311 kvinner med livmorkreft og en kontrollgruppe på 570 kvinner.

Langvarig bruk

Undersøkelsen viser at den økte risikoen for livmorkreft gjaldt for bruk i ti år eller mer med såkalt kontinuerlige kombinasjonspreparater med østrogen og gestagen, det vil si hormontilskudd som tas uten opphold. Kort tids bruk av kombinasjonspreparater ga ingen økt risiko for livmorkreft, mens østrogen alene ga økt risiko - som forventet.

Endometriekreft, som er den formen for livmorkreft som utgår fra livmorslimhinnen, er den fjerde hyppigste kreftformen hos kvinner i Norge. I 2008 var det 716 kvinner i Norge som fikk livmorkreft. (NTB)