Dobler straffen for økonomisk kriminalitet

George Bush holdt i går skjennepreken for amerikansk næringsliv. Han vil doble straffen for talltrikserne og ødeleggelse av bevis blir kriminalisert, men få tror på presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette holder ikke, sa CNNs økonomiske kommentator, Lou Dobbs, etter at president George W. Bush, i går holdt tale for amerikansk næringsliv fra Wall Street i New York.

Det var dørgende stille i den store møtesalen på et hotell i Wall Street da Bush tok ordet. Klappsalvene kom halvhjertet et par ganger, og selv da Bush snakket høystemt om kapitalistisk samvittighet uteble begeistring.

Etter de mange økonomiske skandalene i amerikansk næringsliv den seinere tid, fant presidenten tida inne til å stramme opp amerikansk toppledelse som nå er i ferd med å miste det amerikanske folkets tillit. Og med to tredjedeler av det amerikanske folket som investorer i markedet er tilliten avgjørende for fortsatt økonomisk framgang.

At Bush som leder av et oljeselskap i begynnelsen av nittiåra selv foretok aksjesalg uten å rapportere salget før åtte måneder etterpå, hjelper ikke på presidentens troverdighet.

Dobler straffen

I går ga Bush klar beskjed om at fengselsstraffene for toppsjefer som trikser med tall skal bli mye strengere. Økonomisk kriminalitet får doblet maksimumsstraffen fra fem til 10 år, og ødeleggelse av bevis blir kriminalisert.

Næringslivsledere som misbruker sin makt til å skaffe seg millioner skal bannlyses som toppledere i amerikansk næringsliv, sa Bush.

Han sa også at toppfolk i næringslivet ikke skal ha lån i selskapet de arbeider i. Blir et selskap etterforsket, skal utbetalinger til ledelsen fryses, og ledere blir pålagt å offentliggjøre salg eller kjøp av selskapets aksjer.

Bush vil be kongressen sørge for 100 nye ansatte til den offentlige vaktbikkja, Securities and Exchange Commission (SEC), og ber om mer enn 700 millioner kroner til enda flere ansatte og mer teknologi i 2003.

Tekkes velgere

Siden både president Bush og visepresident Dick Cheney tidligere har tilhørt toppledelsen i amerikansk næringsliv og jobber nært med næringslivets topper, er det viktig for Bush å vise at han tar avsløringene av svindel og griskhet i næringslivets ledelse på alvor.

Så langt har Bush og republikanerne vegret seg for å stramme til lovgrunnlaget for økonomisk kriminalitet, og gårsdagens skjennepreken var vel så mye for å tekkes mistenksomme velgere som å sette triksekulturen til veggs.

Mange av forslagene Bush kom med står og faller med selvkontroll i selskapene og på aksjebørsen.

Retorikken er hard og synderne fordømmes, i kjent Bush-stil. Når konkrete reformer skal voteres fram i kongressen utvannes og utsettes de, sier kritikere.

- Jeg tror ikke talen gjorde et stort inntrykk, sa sjefen for Nasdaq-handelen på UBS Warburg i går og forsatte:

- Det er først når noen settes i fengsel folk vil ta amerikansk næringsliv mer på alvor.

HALVHJERTA: President George W. Bush forsøkte å kombinere børs og katedral da han i New York-børsen i går manet toppledelsen i amerikansk næringsliv til bedre etisk standard.