Doblet dopbruk på fem år

Voksnes advarsler trigger dopbruk Skillet mellom by og land er i ferd med å forsvinne Vanlig ressurssterk ungdom ruser seg Stadig yngre ungdom ruser seg Ecstasy og amfetamin brukes på private fester Flere unge begynner rett på ecstasy og amfetamin

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De blir flere, yngre og vanligere. Det røykes hasj på Flisa, sniffes amfetamin på gutterommet og spises ecstasypiller på ungdomsklubben. Dobbelt så mange unge doper seg i dag som for fem år siden, viser en ny forskningsrapport. Mer enn 100 prosent økning i bruk av hasj, amfetamin, ecstasy, LSD og kokain. Det er det bedrøvelige funnet i en ny rapport om ungdom og rus.

Rusmiddeldirektoratet ville vite hvilken rolle narkotika spiller i ungdomskulturen. Rapporten de bestilte viser at illegale rusmidler spiller en stor, og voldsomt økende, rolle i stadig flere ungdomsmiljøer. Eksperimentell bruk av stoff er blitt mer alminnelig, både utover i landet, nedover i aldersgruppene og innenfor ressurssterke ungdomsgrupper.

EN AV FEM UNGE har røykt hasj. I 1995 var det en av ti. Tre ganger så mange unge prøver ecstasy, og de som tester det blir stadig yngre. Det ekstremt avhengighetsskapende stoffet amfetamin er det nest mest brukte illegale stoffet.

- Hasjbruk er ikke lenger et marginalt problem. Stadig flere velfungerende ungdommer doper seg. Vi er inne i en normaliseringsprosess, der illegale og legale rusmidler øker parallelt, sier forsker Ingeborg Rossow.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer