Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Doblet formuen på ett år

Omlag ni milliarder kroner i formue gjør John Fredriksen (56) til verdens rikeste nordmann. Men den utflyttede tankrederen med familie og strandlinje på Bygdøy, feter ikke akkurat opp satskassa. I 1998 betalte han 154 kroner i skatt til Norge. Les også: Norges rikeste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sluggeren John Fredriksen bruker gjerne penger på privatfly, familie, fest og moro, men vokter seg vel for skattefuten. Det gjelder både i forretningslivet og privat.

Det Bermuda-registrerte tankrederiet Frontline _ Fredriksens «sorte gull»-gruve _ betaler i dag ikke én krone i skatt.

I tillegg har Fredriksen inngått en oppsiktsvekkende avtale med myndighetene på Bermuda. Avtalen sikrer selskapet skattefritak fram til 2016 _ uansett hvilke endringer som innføres i skatteloven på øya. Ifølge Frontlines årsrapport for 1999 har finansministeren på Bermuda skriftlig garantert dette!

Trøbbel

Selv har Fredriksen bostedsadresse i den kypriotiske byen Limassol. Hvilke skatteforpliktelser han har der, er en vel bevart hemmelighet. Uansett har utflyttingen spart ham for plagsom oppmerksomhet fra norske skattemyndigheter. Forsøk på å «tvangsflytte» Fredriksen og hans for

John Fredriksen har ikke vært registrert med bosted i Norge siden 9. oktober 1978.

Likevel tilbringer han mye tid i Oslo, hvor kona Inger Katharina Astrup Fredriksen (barnebarn av Jølstermaleren Nikolai Astrup) og tvillingdøtrene bor i et storslått hus med strandlinje i Strømborgveien på Bygdøy.

Mens kona er en betydelig skatteyter til den norske stat, passer «Store-John» på ikke å være mer enn 180 døgn i Norge i løpet av et år. Overskrider han grensa, får han trøbbel med myndighetene, og risikerer å måtte punge ut med adskillig mer til den norske stat enn de 154 kronene han betalte i 1998.

Beløpet var formueskatt på to ubebygde hytteeiendommer han overtok for drøyt 30 år siden i kommunene Sør-Aurdal og Åmli.

Eventyrlig

De siste månedenes utvikling i tankmarkedet har vært eventyrlig for John Fredriksen. Gjennom investeringsselskapene Hemem Holding og Meisha er Fredriksen hovedaksjonær i rederiet Frontline, som har 60 tankskip og et dusin ansatte ved kontoret på Aker Brygge.

,,Mangel på oljetankere og kraftig stigende rater har skutt verdien av Frontline til himmels. På bare 12 måneder er aksjekursen opp svimlende 435 prosent. Fredriksens 34,6 millioner aksjer i selskapet, er i dag verdt om lag 5,3 milliarder kroner.

,,I tillegg eier Fredriksen 40,6 millioner aksjer i riggselskapet Northern Offshore. Også dette selskapet er en av børsens store vinnere det siste året. Kursen er opp ca. 790 prosent, hvilket priser Fredriksens eierpost til 830 millioner kroner.

,,På toppen av dette eier John Fredriksen et ukjent antall investeringsselskaper registrert i ulike skatteparadiser. Den totale eierstrukturen er det trolig bare tankrederen selv som kjenner.

I fjor anslo Kapital Fredriksens formue til 4 milliarder kroner. Tidligere denne måneden oppjusterte Finansavisen anslaget til 8,5 milliarder. Og oppturen fortsetter. De siste dagenes kursstigning på børsen gjør at John Fredriksen nå trolig er god for nærmere ni milliarder kroner. Pengebingen vokser med flere millioner hver bidige dag. I løpet av året kan tankrederen sitte med en formue på mer enn 10 milliarder kroner.

Ettersom formuene til rederbrødrene Arne og Gjert Wilhelmsen er kraftig redusert etter kursfallet i Royal Carribean Cruises, er Fredriksen tilbake på toppen som Norges rikeste mann. Noe som garantert gleder ham, etter noen år et stykke lenger nede på lista.

Spiller høyt

Verdens største tankreder liker å spille høyt. Når markedet tar av, kan du være sikker på at Fredriksen er posisjonert. For å sikre statusen som størst og mektigst, knytter Fredriksen allianser der det er mulig. Samtidig kjøper han seg stadig større. Allerede neste måned overtar han to brukte Suezmax-tankere for drøyt 800 millioner kroner. Det er mer enn det koster å bygge nye tankere, men med dagens muligheter for fortjeneste har ikke Fredriksen tid til å vente. Han trenger tankere på vannet nå!

Fredriksen jager den store profitten, og satser på kortvarige avtaler i det såkalte spotmarkedet. Det er her fortjenesten er høyest _ og risikoen størst. Redere som har satset på langsiktige fraktavtaler, er ikke i nærheten av de ratene Fredriksens tankere oppnår.

Holder dagens rater seg i ett år, vil Frontline aleine kunne sope inn mer enn tre milliarder kroner netto.

Arrestert

Fredriksen tjente enorme summer på oljefrakt under krigen mellom Iran og Irak. Med fare for tap av mannskap og materiell sendte han skip etter skip til den iranske oljeøya Kharg. Et snaut dusin ganger ble Fredriksens båter truffet av raketter. Fire sjømenn døde i frakten.

I 1986 ble Fredriksen arrestert mistenkt for å spise av lasset. Olje under frakt skulle være stjålet. Saken endte med forlik, Fredriksen betalte millionbot for å ha satt mannskapenes liv i fare, mens alle påstander om forsikringssvindel og stjålet olje ble droppet.

Råskinnet Fredriksen lar seg vanskelig knekke.

Det er blitt noen rettssaker og tapte vennskap, men bare en eneste gang har han fundert på å ta pengene og forlate bransjen. Tankeren «Sea Empress» havarerte utenfor kysten av Wales 15. februar 1996. 4000 tonn olje rant ut i havet.

- Det absolutt verste som kan skje. Det er så man vurderer å gå ut av tankbransjen, sa en fortvilt Fredriksen.

Det ble med vurderingen.

Bulldoser

John Fredriksen er kjent som bulldoseren i redermiljøet. Etter å ha innledet karrieren som bud i skipsmeglerfirmaet Blehr & Tenvig, brøytet arbeidersønnen seg systematisk vei mot toppen.

«I'm the biggest», utbasunerer Fredriksen gjerne i festlige lag.

I dag kan favorittutsagnet forsvares.

<B>From rags to riches:</B> Arbeidersønnen John Fredriksen har gjort det godt i oljefrakt-bransjen. Her med kona Inger Katharina.