Forland Shipping kan vise til solid drift. Foto: Forland Shipping.
Forland Shipping kan vise til solid drift. Foto: Forland Shipping.Vis mer

Doblet pengene i Paradis

Forland Shipping viser at det går an å tjene penger i et tøft marked.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det er kort vei mellom himmel og helvete for offshorerederne. Mens de største konkurrentene trenger livbøye, har Frode B. Forland i Bergen doblet egenkapitalen på to år.

- Det er ingen tvil om at det er mange oppdrag for denne typen skip, og når markedet bedres tror jeg etterspørselen etter disse spesialfartøyene vil ta seg opp, sier Frode B. Forland, konsernsjef og eneeier av Forland Shipping, til Finansavisen.

God stemning

I en tid hvor mange redere med ankerhåndteringsfartøy (AHTS) og plattformforsyningsskip (PSV) opplever erodert egenkapital og gjeldskonvertering, er stemningen en ganske annen for Forlands rederi i Paradis i Bergen.

- Supply er sjøens lastebil. Jeg har sett flere tegninger hvor supplyskip er foreslått konvertert til luksusyachter. Spesialiserte subseaskip er nok mer verdt når krisen er over, sier Forland til Finansavisen.

Siden Forland Shipping ble etablert på 70-tallet, har forretningsvirksomheten dreid seg om utleie til oljeleting og seismikk. I 2010 solgte Forland seismikkfartøyet Geo Celtic til Fugro, og brukte pengene til å øke satsningen på mer avanserte subsea konstruksjonsskip.

Solid egenkapital

Etter anskaffelsen av 2013-bygde Inspector, steg egenkapitalen med 118 millioner kroner til 284,6 millioner i 2014. Ifølge Finansavisen hadde egenkapitalen vokst til 307,8 millioner kroner ved årsslutt i fjor.

- Vi har hatt solid drift av skipene og sluppet unna uregelmessig driftsstans. I tillegg solgte vi et skip på et svært gunstig tidspunkt. Det gir utslag, sier Forland, som kom inn i rederiet i 1991, og overtok kontrollen og aksjene etter morens bortgang i 2010.

Andre økonominyheter:
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja
Hegnar: - Dette er et molboland