Doblet spritsalg til nordmenn på svenskegrensa

Etter at importforbudet ble opphevet er svenskehandelen i full gang igjen. På systembolagene ved grensa er sprit og vinsalget til nordmenn fordoblet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I mars, da munn- og klovsykefrykten stengte grensa mot Sverige, økte salget på polet med hele 8,1 prosent. I april gikk det ned mot normalen igjen med en nedgang på 6,1 prosent.

Tall fra svenske systembolagets «norske utsalg» viser at salget til økte med hele 118 prosent - over en dobling - i april. Tallene er samlet inn av Vin og brennevinsimportørenes forening (VBF).

- Vi er tilbake ved det normale. Ettersom kontrollene trappes ned, flokker forbrukerne seg igjen om Systembolaget, og svikter polet, uttaler VBFs formann Ivar Amundsen i en pressemelding.

Amundsen ønsker selvsagt lavere alkoholavgifter, som han mener vil gi mindre smugling.

- Den rørende omsorgen noen politikere viser for Systembolaget og smuglere gjør det stadig vanskeligere å få forbruket inn i lovlige og kontrollerte former.

Tallene er basert på systembolagets utsalg i Stömstad, Årjäng, Arvika, Eda og Torsby. Disse sammenlignes med salgstallene i en region med lite grensehandel, og slik kommer man fram til den antatt norske andelen av salget. I april solgte systembolaget i Strømstad vin og brennevin for hele 11 millioner kroner til nordmenn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer