Doblet spritsalg til nordmenn på svenskegrensa

Etter at importforbudet ble opphevet er svenskehandelen i full gang igjen. På systembolagene ved grensa er sprit og vinsalget til nordmenn fordoblet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars, da munn- og klovsykefrykten stengte grensa mot Sverige, økte salget på polet med hele 8,1 prosent. I april gikk det ned mot normalen igjen med en nedgang på 6,1 prosent.

Tall fra svenske systembolagets «norske utsalg» viser at salget til økte med hele 118 prosent - over en dobling - i april. Tallene er samlet inn av Vin og brennevinsimportørenes forening (VBF).

- Vi er tilbake ved det normale. Ettersom kontrollene trappes ned, flokker forbrukerne seg igjen om Systembolaget, og svikter polet, uttaler VBFs formann Ivar Amundsen i en pressemelding.

Amundsen ønsker selvsagt lavere alkoholavgifter, som han mener vil gi mindre smugling.

- Den rørende omsorgen noen politikere viser for Systembolaget og smuglere gjør det stadig vanskeligere å få forbruket inn i lovlige og kontrollerte former.

Tallene er basert på systembolagets utsalg i Stömstad, Årjäng, Arvika, Eda og Torsby. Disse sammenlignes med salgstallene i en region med lite grensehandel, og slik kommer man fram til den antatt norske andelen av salget. I april solgte systembolaget i Strømstad vin og brennevin for hele 11 millioner kroner til nordmenn.

POLKØ: Alt er ved det gamle, nordmenn står igjen i kø ved svenske spritutsalg.