Britisk etterretning:

Dobling av russiske krigsdelfiner

Britisk etterretning har sett en dobling av russiske krigsdelfiner og andre sjøpattedyr foran inngangen til Svartehavsflåtens hovedbase i Sevastopol.

UTPLASSERT: Bildet viser Russlands befestning foran inngangen til Svartehavsflåtens base i Sevastopol. Foto: Det britiske forsvarsdepartementet
UTPLASSERT: Bildet viser Russlands befestning foran inngangen til Svartehavsflåtens base i Sevastopol. Foto: Det britiske forsvarsdepartementet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Siden sommeren 2022, har den russiske marinen betydelig forsterket sikkerheten til Svartehavsflåtens hovedbase i Sevastopol. Dette inkluderer minst fire lag med nett og sperrer foran havneinnløpet.

- De siste ukene har dette forsvaret høyst sannsynlig også blitt styrket med et økt antall trente sjøpattedyr, skriver det britiske forsvarsdepartementet i sin siste morgenrapport.

De skriver at bilder viser en nær dobling av bur ved innløpet, og at disse «høyst sannsynlig huser tumlere», den mest vanlige og kjente delfinarten.

PATRULJERER: En russiske patruljebåt uten Sevastopol-basen. Foto: Sergei Malgavko / Tass / Sipa USA / NTB
PATRULJERER: En russiske patruljebåt uten Sevastopol-basen. Foto: Sergei Malgavko / Tass / Sipa USA / NTB Vis mer

Dagbladet har tidligere skrevet om delfinene. De er spesialtrente og kan brukes til motangrep på ukrainske dykkere som forsøker å ta seg inn på området.

De er også egnet til ekkolokalisering og å finne gjenstander under vann, som miner, og kan trolig varsle dyreoperatørene dersom de oppdager noe unormalt.

- I Arktis bruker den russiske marinen også hvithvaler (som Hvaldimir, journ.anm.) og seler, men sjøpattedyrene som nå er utplassert i Sevastopol er i større grad trent til å stå imot fiendtlige dykkere, skriver forsvarsdepartementet i rapporten.

Hvordan de går til angrep, hersker det mye hemmelighold rundt. Flere land har tilsvarende treningsprogram for dyr.

Blant annet er det tidligere hevdet at amerikanske delfiner kan skyte bedøvelsespiler mot dykkere, slik at de kan avhøres seinere.

Det ble slått alarm da slike delfiner kom på avveie etter «Katrina»-orkanen i 2005.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer