Fredsprisvinner David Beasley advarer:

- Dobling av sult på grunn av corona

Corona-pandemien er også en sult-pandemi, sier lederen av Verdens matvareprogram. Han ber nå verdens ledere om å gjøre som Norge.

JEMEN: Jemenittiske flyktninger får uttdelt mat gjennom Verdens matvareprogram. Landet er et av de som er hardest rammet av akutt matvareusikkerhet. Foto: ESSA AHMED / AFP
JEMEN: Jemenittiske flyktninger får uttdelt mat gjennom Verdens matvareprogram. Landet er et av de som er hardest rammet av akutt matvareusikkerhet. Foto: ESSA AHMED / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- De siste årene har vært knusende for innsatsen vår, sier David Beasley, leder av Verdens matvareprogram, og fjorårets fredsprisvinner til Dagbladet.

Organisasjonen jobber med å bekjempe sult og bedre matsikkerheten verden over, og Beasley deltok denne uka på en konferanse i regi av Norad.

- Da jeg startet i denne jobben for fire år siden, var målet mitt å gjøre oss overflødige, forteller Beasley.

Han mente den gang at det burde være innen rekkevidde.

- I over 200 år har vi hatt en velstandsutvikling i verden. For 200 år siden levde over 95 prosent i ekstrem fattigdom. Nå er den på 10 prosent. Vi har bygd systemer som fjerner fattigdom, men det gjenstår å nå de siste 10 prosentene, sier Beasley.

Eksploderte med pandemien

Den negative utviklingen startet litt før pandemien.

For tre år siden var det 80 millioner mennesker verden over som er i kategorien for kritisk sult, helt på grensen til livstruende sult. Mer ekstremvær, og flere store konflikter, gjorde ifølge Beasley at tallet økte til 105 millioner før pandemien.

Siden det har det utviklet seg raskt i negativ retning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer