MANGE DREPTE: En marinesoldat holder ID-brikken til en medsoldat som ble drept i offensiven i Marjah i Helmand-provinsen. Foto: AFP PHOTO/Mauricio Lima/Scanpix
MANGE DREPTE: En marinesoldat holder ID-brikken til en medsoldat som ble drept i offensiven i Marjah i Helmand-provinsen. Foto: AFP PHOTO/Mauricio Lima/ScanpixVis mer

Dobling i antall drepte og sårede i Afghanistan - og antallet vil øke

Dødsantallet har hatt en økning på over 100 prosent hittil i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dobbelt så mange amerikanske soldater har blitt drept i Afghanistan de første tre månedene av 2010 sammenlignet med samme periode i fjor.

Totalt har 57 amerikanske soldater blitt drept i løpet av de første to månedene i 2010, sammenlignet med 28 i 2009 - en økning på mer enn 100 prosent, ifølge tall nyhetsbyrået Associated Press har innhentet fra det amerikanske forsvarsdepartementet. Minst 20 soldater har blitt drept så langt i mars. Gjennomsnittlig dør 0,8 soldater per dag - sammenlignet med 0,4 i fjor.

Derfor vil dødsantallet økeDødsantallet kommer i tillegg til en dramatisk økning i antallet skadde. Disse tallene har tripplet seg de to første månedene av året, og økningen vil trolig fortsette: Obama-administrasjonen sender ytterligere 30 000 soldater til Afghanistan og sikter seg inn mot Talibans hjemmebane i Kandahar-provinsen.

Det er ventet at de amerikanske styrkene i landet vil gå i gang med en omfattende operasjon i provinsen de kommende månedene.

- Vi må stålsette oss for vanskeligere dager i framtiden, uansett hvor vellykkede vi er i dag, sier USAs forsvarssjef Mike Mullen.

Ifølge meningsmålinger i USA synes 57 prosent at håndteringen av krigen i Afghanistan har vært bra - sammenlignet med 49 prosent for to måneder siden.

DOBLING I DØDSANTALL: En amerikansk marinesoldat minnes en medsoldat som mistet livet i offensiven i Marjah i Helmand-provinsen. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/Scanpix
DOBLING I DØDSANTALL: En amerikansk marinesoldat minnes en medsoldat som mistet livet i offensiven i Marjah i Helmand-provinsen. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/Scanpix Vis mer

Amerikanerne godtar dødstallUtenrikspolitisk ekspert ved Brookings-instituttet, Michael O'Hanlon, tror den relativt vellykkede offensiven mot Taliban-kontrollerte Marjah i Helmand-provinsen i forrige måned, kan ha skyld i tallene. Marjah har hele tiden blitt sett på som en avgjørende test for Obama-administrasjonens Afghanistan-strategi.

O'Hanlon mener den amerikanske befolkningen kan godta dødsfall i egne rekker så lenge strategien blir fulgt godt nok.

Økningen i antall drepte og sårede viser at Taliban ikke har gitt opp kampen, til tross for at amerikanerne, sammen med NATO og afghanske sikkerhetsstyrker, går hardt til verks i landet.

Økende tilstedeværelseIfølge Associated Press skyldes det økende antall drepte soldater at tilstedeværelsen i Afghanistan har økt betydelig. Fra å ha 32 000 soldater i begynnelsen av 2009 hadde antallet økt til 68 000 i slutten av året.

Antallet amerikanske styrker vil øke i 2010. Forsvarsminister Robert Gates opplyser at en tredjedel av ekstrastyrkene - 10 000 soldater - allerede er i Afghanistan. Innen slutten av året vil alle de 30 000 ekstra soldatene være på plass.

BESØKTE STYRKENE: USAs forsvarsminister Robert Gates besøkte styrkene i Kabul 10. mars. Ifølge han er 10 000 av de 30 000 ekstra styrkene som ble bestemt satt inn i kampen mot Taliban i Afghanistan. Foto:  REUTERS/Jim Watson/Scanpix
BESØKTE STYRKENE: USAs forsvarsminister Robert Gates besøkte styrkene i Kabul 10. mars. Ifølge han er 10 000 av de 30 000 ekstra styrkene som ble bestemt satt inn i kampen mot Taliban i Afghanistan. Foto: REUTERS/Jim Watson/Scanpix Vis mer