Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dobling i antallet bortførte barn

I 2012 ble totalt 54 barn borført i Norge. I fjor hadde tallet økt til 103. - Det er horribelt, sier Martin Waage.

- HORRIBELT: Martin Waage leder sikkerhetsselskapet ABP World Group, og spesialiserer seg i å tilbakeføre bortførte barn. - 
- Vi merker en jevn økning i antall henvendelser, i takt med antall bortførte barn. Det er horribelt at så mange barn blir bortført, og man må få på plass verktøy som fungerer for å stoppe eller redusere denne faren,, sier han.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
- HORRIBELT: Martin Waage leder sikkerhetsselskapet ABP World Group, og spesialiserer seg i å tilbakeføre bortførte barn. - - Vi merker en jevn økning i antall henvendelser, i takt med antall bortførte barn. Det er horribelt at så mange barn blir bortført, og man må få på plass verktøy som fungerer for å stoppe eller redusere denne faren,, sier han. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor ble 74 barn bortført fra Norge til utlandet, mens 29 barn ble bortført til Norge, oppgir Justis- og beredskapsdepartementet og Utenriksdepartementet.

Dette gir et samlet tall på 103 bortførte barn i fjor, og det er en nesten en fordobling sammenlignet med året før.

I 2012 ble til sammen 54 barn bortført, og i 2011 ble 72 barn bortført, ifølge myndighetenes statistikk.

Martin Waage leder sikkerhetsselskapet ABP World Group som spesialiserer seg i å tilbakeføre bortførte barn. Han sier at også de merker økningen.

- Horribelt - Vi merker en jevn økning i antall henvendelser, i takt med antall bortførte barn. Og det er ikke bare slik i Norge, men også i andre nordiske og europeiske land, sier Waage til Dagbladet.

- Det er horribelt at så mange barn blir bortført, og man må få på plass verktøy som fungerer for å stoppe eller redusere faren for bortføring, fortsetter han.

Seinest i desember i fjor ble en far dømt for å ha holdt barna sine tilbake i Libanon. Mora leide en eks-soldat, som gjennom en svært risikabel og delvis feilslått operasjon hentet barna tilbake til Norge gjennom krigsherjede Syria og Tyrkia tilbake til Norge. Hele operasjonen tok fem uker.

- Ingen land utmerker seg Ifølge Waage ser man en tendens til at nettopp fedre oftere enn tidligere er kidnapperen.

- Vi jobber for foreldre fra hele verden. Vi ser en økning i antall barn som bortføres til Nord-Afrika og Midtøsten, men det er ingen spesielle land som utmerker seg. Vi opplever imidlertid at det i større grad enn tidligere er far som bortfører. Før sto mødre for om lag 80 prosent av tilfellene av barnebortføring, mens dette tallet nå ligger på rundt 65 prosent, hevder han.

Ifølge myndighetenes tall ble seks barn bortført til USA i fjor, og dette er landet det ble bortført flest barn til. Videre ble det bortført fire barn til Sverige, fire barn til Polen, og tre barn til Tyskland.

- Ingen cowboy-virksomhet Norske myndigheter advarer mot den typen selskap som Martin Waage driver, og oppfordrer foreldre som opplever barnebortføring til å ta kontakt med dem.

- Det reklameres med kjøp av tjenester fra spesialister i sikkerhetsoppdrag for å lokalisere og tilbakeføre bortførte barn til Norge. Dette er noe departementet sterkt fraråder. Det kan være traumatisk for et barn å bli hentet ut av landet av fremmede «spesialister». Det kan også være straffbart i vedkommende land, og kan medføre strafforfølging av den forelderen som har satt i gang oppdraget, skriver Justis- og beredskapsdepartementet.

Martin Waage sier til Dagbladet at han er enig med departementet i at slike selskaper ikke skulle hatt grobunn.

- Men realiteten er at dette er disse foreldrenes siste og eneste siste mulighet til å se igjen barna sine. Og det er ingen cowboy-virksomhet vi driver. Våre folk kommer fra politiet eller Forsvaret og har et moralsk kompass som peker riktig vei, sier han.

- Mange saker løses raskt Selv om tall fra 2013 viser at det er registrert en økning i antall barnebortføringssaker, er tallene relativt begrensede og variasjoner forekommer fra år til år, ifølge Justis- og beredskapsdepartementet og Utenriksdepartementet.

UTVIKLING:  - Selv om tall fra 2013 viser at det er registrert en økning i antall barnebortføringssaker, er tallene relativt begrensede og variasjoner forekommer fra år til år, ifølge Justis- og beredskapsdepartementet og Utenriksdepartementet. Foto: Skjermdump fra Regjeringen.no
UTVIKLING: - Selv om tall fra 2013 viser at det er registrert en økning i antall barnebortføringssaker, er tallene relativt begrensede og variasjoner forekommer fra år til år, ifølge Justis- og beredskapsdepartementet og Utenriksdepartementet. Foto: Skjermdump fra Regjeringen.no Vis mer

I perioden 1. januar 2013 til 31. desember 2013 ble det registrert totalt 69 barnebortføringssaker i Norge, derav 50 saker gjaldt bortføring ut av Norge, og 19 inn til Norge.

- Noen barnebortføringssaker tar lang tid å løse, men de fleste sakene løser seg imidlertid forholdsvis raskt. Av de 69 innkomne sakene i 2013 var 56 prosent avsluttet per 31.12.2013, skriver Justis- og beredskapsdepartementet og Utenriksdepartementet.

Regjeringen skriver at de prioriterer sakene, og at de arbeider med flere tiltak for å forebygge barnebortføringer.

- En arbeidsgruppe har gjennomgått alle sider av barnebortføringssaker i Norge, og pekt på hvor man kan styrke innsatsen for å håndtere disse sakene på en enda bedre måte, skriver de.

Hele Norges coronakart