Dobling i falske sedler

Aldri før har det vært så mange falske sedler. Selv ikke bankene klarer bestandig å skille de ekte fra falske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Falskmynterisaker har økt dramatisk det siste året. Ved utgangen av april var det registrert 1166 saker, det er dobbelt så mange som samme tid i fjor.

- Økningen er kraftog, og etterligningene er så gode at bankene ikke en gang bankene alltid greier å oppdage dem, sier Kripos-sjef Arne Huuse til Bergens Tidende.

Huuse skylder på avansert kopierings- og dataustyr. Falske 200 og 1000-sedler av høy teknisk kvalitet dukker opp på bensinstasjoner, skjenkesteder og i matvarebutikker.

Bare i Bergensområdet er det registrert 11 nye svindeltilfeller. Svindelen blir ofte ikke oppdaget før sedlene dukker opp i Norges Banks tellesentral. Da får politiet en vanskelig etterforskningsoppgave.

- Det blir vanskeligere når vi ikke vet hvilken bedrift pengene kommer fra, sier avdelingssjef Roald Korsøen ved økonomiavsnittet i Bergen politidistrikt.

Heller ikke bankene klarer å skille klinten fra hveten. Bankene kan ikke garantere 100 prosent at kundene får utlevert ekte penger i banken.

- Vi kan aldri være helt sikre, det er jo bare mennesker som sitter i kassene våre, sier informasjonsrådgiver Christine Wigand i Sparebank 1 Vest til Bergens Tidende.

DOBLING: 2001 ser ut til å bli et nytt rekord-år for falskmyntnere.