PÅ VÅPENSHOPPING: Statsministeren til De forente arabiske emirater (t.h.) besøkte standen til franske Sagem (Safran gruppen) på våpenmessen IDEX2015 (International Defence Exhibition and Conference) i Emiratenes hovedstad, Abu Dhabi i februar i år. Foto: AFP PHOTO / KARIM SAHIB
PÅ VÅPENSHOPPING: Statsministeren til De forente arabiske emirater (t.h.) besøkte standen til franske Sagem (Safran gruppen) på våpenmessen IDEX2015 (International Defence Exhibition and Conference) i Emiratenes hovedstad, Abu Dhabi i februar i år. Foto: AFP PHOTO / KARIM SAHIBVis mer

Dobling i salg av militært materiell til autoritære regimer

Flertallet på Stortinget er fornøyd med dagens ordning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk våpeneksport stupte i 2013 konstaterer Stortingsmelding 8 (2014/2015). Samtidig mottok land som kommer dårligst ut på menneskerettighetsrangeringen forsvarsmateriell for nesten dobbelt verdi sammenliknet med året før.

- Norge har rykte som fredsnasjon, men de siste ti årene har vi eksportert våpen til flere diktaturer uten de store debattene på Stortinget, sier Hanne Sofie Lindahl, leder i Changemaker - Norges største ungdomsorganisasjon som jobber med utviklingspolitikk.

Eksportkontrollmeldingen for 2013, kom i november og viste hva - til en viss grad -, til hvem og hvor mye Norge eksporterte av militært utstyrt det året. Tallene viser at eksporten av forsvarsmateriell delt inn i kategoriene A og B (se faktaboks) til De Forente Arabiske Emirater, Kuwait, Oman, Qatar, Saudia-Arabia, Egypt og Bahrain - land som blir omtalt som autoritære regimer - har nesten doblet seg fra 12,6 millioner i 2012, til 22,7 i 2013. 

A-materiell til Emiratene Det var i De forente arabiske emirater at en norsk kvinne ble fengselt for sex utenfor ekteskap etter at hun gikk for å anmelde en voldtekt og landet har gjentatte ganger blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene. De har i løpet av de siste ti årene hatt en beskjeden import av norsk forsvarsmateriell til en totalverdi av omlag 50 millioner, men i 2013 lå de på førsteplass blant de autoritære regimene Norge eksporterer forsvarsmateriell til med 17,7 millioner.

Emiratene var også det eneste landet som mottok A-materiell i 2013. Dette var ammunisjon til en verdi av 2,6 millioner kroner. Nå er landet militært innvolvert i krigen mot den iranskstøttede houtimilitsen i Jemen. Det er også Saudi-Arabia, Egypt, Qatar, Bahrain, Kuwait, Jordan, Marokko og Sudan. En krig som i stor grad har rammet Jemens sivilbefolkning.

Flertallet fornøyd Stortingsmeldingen ble behandlet av utenriks- og forsvarskomiteen som før påske la frem sine kommentarer. Der kom det fram at flertallet er fornøyd med dagens regelverk. Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Arbeiderpartiet ønsker ikke å stramme inn på dagens eksport til autoritære regimer. 

- Selv om vi i dag har et relativt strengt regelverk, kan fortsatt norsk militært utstyr eksporteres til autoritære regimer, sier Lindahl.

Konfrontert med tallene har Christian Tybring-Gjedde i Utenriks- og forsvarskomiteen (Frp) følgende reaksjon:

- Tull og vrøvl, vi skiller mellom fire kategorier land og to kategorier materiell, sier komitémedlem Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Han er først og fremst ikke enig i måten landene har blitt inndelt på, og mener dernest at det er helt uproblematisk å eksportere B-materiell autoritære land. Han er glad disse landene kan motta blant annet førstehjelpsutstyr, som han understreker også er en del av B-materialet.

Han nekter også for at Norge har eksportert A-materiell til Emiratene, selv om det står svart på hvitt i Stortingsmeldingen som Dagbladet har hentet tallene fra.

B-materiell til Saudi-Arabia Norsk eksport av forsvarsmateriell i 2013 var satt til 4,3 milliarder kroner og eksporten til blant annet diktaturet Saudi-Arabia - hvor blant annet en blogger har blitt dømt til piskeslag for å fornærme Islam og hvor kvinner ikke får lov til å kjøre bil - er forholdsvis liten sammenliknet med Sveriges. Saudi-Arabia mottok i 2013 materiell for 1,7 millioner kroner fra Norge - noe som tilsvarer 0,04 prosent av den totale eksporten.

Til sammenlikning eksporterte Sverige for 750 millioner kroner - noe som utgjør 6,3 prosent av deres totale eksportbudsjett på 11,9 milliarder.

I mars nektet Saudi-Arabia Sveriges utenriksminister Margot Wallström å tale på det kommende toppmøtet i Den arabiske liga etter at hun hadde kritisert menneskerettsvilkårene i landet. Deretter valgte Sverige å ikke forlenge en militæravtale med Saudi-Arabia, noe som igjen førte til at Saudi-Arabia kalte hjem sin Sverige-ambassadør. Tybring-Gjedde mener at å stoppe eksport av B-materiell til autoritære regimer blir det samme som å legge ned forsvarsindustrien.

- Det er ikke noe internasjonal boikott av disse landene, sier han, og ønsker samtidig ikke å uttale seg om Sveriges avgjørelse om å ikke forlenge militæravtalen.

- Jeg har ikke noe med Sverige å gjøre, sier han til Dagbladet.

Gaddafi fikk B-materiell
Senterpartiets Liv Signe Navarsetet sitter også i Stortinget Utenriks- og forsvarskomité. Hun er en del av flertallet som sier seg fornøyd med dagens regelverk. Hun syns at eksport av B-materiell til autoritære regimer kan være problematisk, men sammenlikner det med klimadebatten.

- Det viktige er at vi har et regelverk som fungerer globalt om vi skal nå våre mål, sier Navarsete til Dagbladet, og mener med det at de avgjørelsene Norge tar, har lite å si i den store sammenhengen fordi noen bare vil ta Norges plass dersom vi kutter ut eksporten til disse landene.

I 2009 godkjente Norge salg av B-materiell - kommunikasjonsutstyr - til Libya og diktator Muammar Gaddafis militære styrker. En styrke Norge senere deltok i krig mot i 2011.

- Man vil jo alltid kunne finne enkelttilfeller. Det viktigste er at vi har et strengt regelverk og at det blir fulgt opp, sier Navarsete.

Ungdsomspartiene samlet Selv om det er flertall på Stortinget for å videreføre dagens regelverk, står ungdomspartiene samlet bak Changemakers kampanje om et strengere regelverk for eksporten til diktaturer. Sammen har de blant annet skrevet en kronikk hvor de ber Stortinget rydde opp i diktatureksporten. Kronikken sto på trykk i VG 29. november.

- Det er viktig for oss at man ikke kommer i en situasjon hvor norskprodusert krigsmateriell kan brukes mot våre allierte eller egne gutter og jenter på utenlandsoppdrag, sier Atle Simonsen, leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) til Dagbladet. Han mener slike kronikker er et minste felles multiplum .

- Da går de imot partiprogrammet, sier Tybring-Gjedde om sitt eget ungdomsparti, og legger til at de antagelig ikke engang vet hva B-materiell er for noe.

Stortingsmelding 8 (2014/2015) om norsk eksport av forsvarsmateriell, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid, også kjent som eksportkontrollmeldingen skal tirsdag opp i til debatt Stortinget. 

- Det er ikke meg bekjent at en debatt kan endre noe, så det vil antageligvis ikke bli en forandring i denne omgang. Men eksportkontrollmeldingen kommer hvert år, så neste år er en ny mulighet, sier Lindahl.

STÅR SAMMEN: Ungdomsartienes er her samlet foran Stortinget for å kreve en mer restriktiv eksport av militært materiell til autoritære regimer. Foto: Changemaker
STÅR SAMMEN: Ungdomsartienes er her samlet foran Stortinget for å kreve en mer restriktiv eksport av militært materiell til autoritære regimer. Foto: Changemaker Vis mer