«Død» Al-Qaida-leder dukket opp i video

USA hevder Abu Yahya al-Libi ble drept i et droneangrep i Pakistan i forrige uke.

DØD?: Dette bildet, som er tatt fra videoen som ble publisert, og publisert av SITE Intelligence Group, viser Abu Yahya al-Libi, som skal ha blitt drept i et droneangrep i Pakistan. Foto: AFP PHOTO/Site Intelligence Group/HO/NTBScanpix
DØD?: Dette bildet, som er tatt fra videoen som ble publisert, og publisert av SITE Intelligence Group, viser Abu Yahya al-Libi, som skal ha blitt drept i et droneangrep i Pakistan. Foto: AFP PHOTO/Site Intelligence Group/HO/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går dukket det opp en ny video med al-Qaida lederen Abu Yahya al-Libi, som USA hevder at ble drept i et dronengrep i Pakistan i forrige uke, skriver ABC News.

Videoen viser ikke om den ble produsert før eller etter USA rapporterte om hans død.

Ingen dato I opptaket, som ble publisert på et jihadist-forum, snakker al-Libi om situasjonen i Syria, men nevner ikke noen spesielle datoer eller hendelser der. Som kjent, så har kampene i Syria vart lenge nå.

- Vi kaller på våre brødre i Irak, Jordan og Tyrkia, og ber om at de hjelper sine brødre i Syria, sier han i videoen, ifølge Reuters.

- Hvis din revolusjon skulle bli fredelig, så ville Gud ha gjort det på den måten, men nå vil illusjonen om fredelig innsats, etter alle tapene, vise svakhet, la han til.

Videre kaller han den syriske presidenten Bashar al-Assad en tyrann, og kaller myndighetene for et kriminelt regime, ifølge SITEs oversettelser, skriver AFP.

SITE er et senter for overvåkning, med hovedkvarter i USA.

Det eneste man vet, er ifølge SITE at videoen trolig ble produsert av al-Qaidas pressegruppe As-Sahab senere enn november 2011, skriver NTB.

Etter en serie med droneangrep i Pakistan, ble al-Libi i forrige uke erklært død av pakistanske og amerikanske myndigheter. Andre ledere i al-Qaida har ikke bekreftet eller avkreftet dødsbuidskapet.

IntelCenter påpeker at det ikke er uvanlig at videoer av ledere i islamistgrupper blir publisert etter deres død.

Profilert Før al-Libi ble erklært død i forrige uke, hadde USA lovet ut en million dollar til den som kunne bidra med informasjon som førte til at han ble tatt.

Al-Libi skal være en av de mest profilerte al-Waida-lederne som har blitt drept av ameikanske styrker siden bin Laden ble drept i mai 2010. Han har dukket opp i flere propaganda- og treningsvideoer i de to siste årene.

Amerikanske myndigheter har ikke ennå kommentert den nye videoen, skriver ABC News.

ETTERLYST: Her vises internett-siden der amerikanske myndigheter lover ut en million dollar for informasjon som kan føre til at al-Libi blir tatt. Foto: EPA/REHAN KHAN/NTBSCANPIX
ETTERLYST: Her vises internett-siden der amerikanske myndigheter lover ut en million dollar for informasjon som kan føre til at al-Libi blir tatt. Foto: EPA/REHAN KHAN/NTBSCANPIX Vis mer