Vanuatu:

Død covid-smittet skylt i land

På den nærmest coronafrie stillehavsøya Vanuatu er det innført strenge utreiserestriksjoner, etter at et coronasmittet lik skylte i land på en av øygruppens strender.

NESTEN CORONAFRITT: Øystaten Vanuatu i Stillehavet har så å si vært coronafritt gjennom pandemien, og hadde fram til april bare registrert tre smittetilfeller. Landets fjerde tilfelle ble nylig påvist etter at en død person ble funnet på Vanuatu Beach. Foto: rob_travel / Shutterstock / NTB
NESTEN CORONAFRITT: Øystaten Vanuatu i Stillehavet har så å si vært coronafritt gjennom pandemien, og hadde fram til april bare registrert tre smittetilfeller. Landets fjerde tilfelle ble nylig påvist etter at en død person ble funnet på Vanuatu Beach. Foto: rob_travel / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 117 000 +473
innlagt125 +11
døde 757
påvist smittet 160 000 000+738.5K
døde 3 320 000 +13.6K
Se mer

Den vesle øygruppa, som ligger i Stillehavet rundt 1700 kilometer fra Australia, har vært svært skjermet for pandemien og registrerte sitt første av totalt tre smittetilfeller i november, ifølge Johns Hopkins University.

På en av strendene utenfor hovedstaden Port Vila ble det i forrige uke oppdaget et lik, skriver newzealandske RNZ.

Etterforskes

Ifølge CNN var mannen del av mannskapet på et britisk fartøy, som kort tid etter avgang fra havna i hovedstaden meldte mannen savnet.

Mannen ble fraktet til obduksjon og testet etter sin død positivt for coronaviruset, skriver kanalen.

Dødsårsaken er ikke kjent, og er fortsatt under etterforskning.

Etter at coronasmitten ble kjent, er 16 personer satt i karantene - de fleste av dem politibetjenter som var til stede på stranda hvor mannen ble funnet.

IKKE LENGER SMITTEFRITT: Det er påvist coronasmitte på Vanuatu. Landet var et av få som ennå ikke hadde registrert smitte. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Strenge regler

Statsminister Bob Loughman har også iverksatt et utreiseforbud fra øygruppas hovedøy i tre dager, ifølge CNN.

Til tross for at risikoen for smitte i befolkningen er liten, har også landets helseminister Russell Tamata oppfordret innbyggerne til å ta en coronatest, og forsikret at sykehusene har tilstrekkelig med testmuligheter, skriver RNZ.

Opposisjonsleder Ralph Regevanu skriver på Twitter at til tross for at Vanuatu har innført «imponerende strenge karanteneregler» ved alle havner, kunne «ingen forutse at et lik som ble skylt opp på stranda og ble plassert i det eneste likhuset i landet hvor folk samles for å sørge hver eneste dag, skulle være smittet av covid-19».

Landets tre tidligere coronatilfeller er alle påvist etter testing ved grensa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer