Død dame gjorde valgkupp

It ain't over till it's over. En død amerikansk husmor fikk tirsdag 20 prosent av stemmene i et nominasjonsvalg og går dermed videre til neste valgrunde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i Oklahoma-demokratene sitt nominasjonsvalg før senatsvalget at den avdøde husmoren Jacquelyn Ledgerwood gjorde det såpass skarpt omstendighetene tatt i betraktning. Selv om en oppslutning 21,4 prosent i et valg ikke akkurat kan kalles en seier så er det litt av et kupp når du har vært død i seks uker.

Det var nemlig for seint å fjerne den 69 år gamle kandidaten fra listene da hun døde av slag 15. juli.

Men hennes minne levde tydeligvis sterkt videre. For nyheten om hennes død må ha trengt inn i det minste hos noen av hennes 56 000 velgere.

Det hele kunne jo blitt avvist som en kuriositet i det stadig pågående sirkuset ved navn Amerikansk Politikk, men den sterke oppslutningen får faktisk politiske følger. Siden ingen av kandidatene fikk 50 prosent eller mer, blir det en ny valgrunde. Forretningsmennen Don Carrol greide nesten å nå denne grensen med sine 46 prosent, men den døde damen stjal altså nok stemmer til at han må i ilden nok en gang for å bli nominert som kandidat til Senats-valget.

Og hvem møter han i andre valgrunde? Jo, ingen ringere enn avdøde Jacquelyn Ledgerwood. Med sine 21,4 prosent i fikk hun en klar andreplass i første valgrunde. At hun har avgått ved døden tar ikke valgloven hensyn til.

Ledgerwoods familie er visstnok meget rørt over den sterke oppslutningen. Hennes sønn Thomas er i følge nyhetsbyrået Reuters «meget begeistret» for at hans mor fortsatt er med i kampen om nominasjonen, men tror nok at det hadde vært best for delstaten hvis hun fortsatt var i live: «She had a lot to offer Oklahoma».