Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er In Amenas-terroristen død?:

Død eller i live? Derfor har den beryktede terroristen «blitt drept» et utall ganger

Mokhtar Belmokhtars rykte vil ha det til at han er udødelig. Nettopp derfor kan han ha «gjenoppstått» så mange ganger.

BERYKTET: Mokhtar Belmokhtar kalles «den enøyde» fordi han har ett glassøye, og er en av Nord-Afrikas mest beryktede terrorister. Nå er han rapportert drept - igjen. Foto: AFP / NTB Scanpix
BERYKTET: Mokhtar Belmokhtar kalles «den enøyde» fordi han har ett glassøye, og er en av Nord-Afrikas mest beryktede terrorister. Nå er han rapportert drept - igjen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I to tiår har den algeriske terroristen Mokhtar Belmokhtar herjet i den nord-afrikanske ørkenen. I blant annet Mali, Algerie og Libya har han og gruppene han er tilknyttet, tatt et utall menneskeliv.

For nordmenn er han mest kjent som terroristen som antas å ha stått bak angrepet mot Statoil-anlegget i In Amenas i 2013. Fem Statoil-ansatte mistet livet under gisselaksjonen.

Nå skal Belmokhtar, som går under kallenavnene «den eneøyde» og «mr. Marlboro», selv ha mistet livet i et luftangrep. Det mener amerikansk etterretning, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Men rapportene er noe vanskelig å tro og enda vanskeligere å bekrefte.

Rapportert død flere ganger

Mokhtar Belmokhtar er blitt rapportert drept en rekke ganger tidligere, men har alltid dukket opp igjen.

- Belmokhtar er beryktet for å være svært vanskelig å få fatt i. Alle rapportene om hans død som har vist seg å være feil, kan være med på bygge opp under myten om han som udødelig, og er med på å bygge opp under den statusen han ønsker hos sine tilhengere.

Det sier major Håvard Johansen, hovedlærer ved Forsvars Høgskole, og ekspert på FNs fredsbevarende operasjon i Mali - et av landene hvor Belmokhtar og hans ulike grupper har hatt tilhold.

Den siste rapporten om Belmokhtars dødsfall skal stamme fra amerikansk etterretning. Opplysningene som er lekket tilsier at Belmokhtar ble drept i et fransk luftangrep i Libya tidligere denne måneden.

Kan være propaganda

Nettopp på grunn av hans rykte som «umulig å ta ut», kan ikke Johansen utelukke at Belmokhtar eller hans tilhengere enten ved denne eller tidligere anledninger selv har et ønske om å nyte fordeler av ryktet om hans død - nettopp for å dyrke fram forestillingen om seg selv som «urørlig» og få oppmerksomhet.

- Det kan han ha gjort av propagandahensyn, for å få blest om sin egen organisasjon, sin sak og seg selv, sier majoren.

Den nest siste rapporten om Belmokhtars død kom også fra Libya, da i juni 2015. Også den gang skal det ha dreid seg om et luftangrep. Tidligere har Belmokhtar blitt rapportert drept i både Tsjad og Mali i Nord-Afrika.

Så hvorfor klarer ingen etterretningstjenester å bekrefte hvorvidt Belmokhtar er blitt drept eller ikke?

Vanskelig å bekrefte

Svaret på det kommer av metodene man har tatt i bruk for å ta ham ut: luftangrep.

Belmokhtar har operert i Sahara, den nord-afrikanske ørkenen og grenseområdet mellom Mali og Algerie.

- Det er enorme områder det er snakk om, og grensene er porøse. For å få oversikt over disse gruppene, er man avhengig av god etterretning for eksempel i form av satellitter og droner, men det mest hensiktsmessige er å ha personell på bakken, sier major Johansen.

Det er ofte vanskelig. Å gå etter terrorister med bakkestyrker, som angrepet mot Osama bin Laden i Abbottabad i Pakistan i 2011, er ekstremt ressurs- og tidskrevende, poengterer Johansen.

Droner eller kampfly er derfor den foretrukne metoden for å «ta ut», eller drepe, terrorister som Belmokhtar. Men uten styrker eller agenter på bakken, er det vanskelig å verifisere hvorvidt et angrep er vellykket eller ikke.

Antas å stå bak en rekke angrep

Belmokhtar antas å stå bak en rekke terrorangrep i tiden etter In Amenas-angrepet i 2013, blant andre terrorangrepet i Burkina Faso i januar i år og terrorangrepet i Mali i november 2015.

Belmokhtar fikk på begynnelsen av 1990-tallet opplæring i Afghanistan, først av mujahedin-grupperingen og senere av grupper med bånd til Osama bin Laden og hans al-Qaida. Det var her han mistet det ene øyet og fikk kallenavnet «den enøyde».

Kallenavnet «mr. Marlboro» skal han ha fått som følge av sin smuglervirksomhet. Denne virksomheten har deretter finansiert terrorgruppene hans, i tillegg til kidnappinger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!