Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Død gullfisk kunne stemt på Obama

Flere tusen valgskjema feilsendt i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Familien Nudelman fra Chicago, USA mottok nylig et heller uventet brev, der deres tidligere akvarieokkupant, gullfisken Princess, fikk tilbud om å registrere seg som velger til det kommende presidentvalget, ifølge AP.

I USA er det opp til hver enkelt å registrere seg før valget, slik at man kan stemme.

En rekke interesseorganisasjoner, som jobber med å øke valgdeltakelse, sender ut registreringsskjemaene i god tid før selve stemmegivningen finner sted.

Forsøker å luke ut dyrene

I Nudelman-familiens tilfelle er det nok det idealistiske prosjektet «Woman\'s Voices, Woman Vote», som har skylden for misforståelsen.

Organisasjonen tar sikte på å få flere enslige kvinner til å ta i bruk sin stemmerett.

Navnelisten de benytter for å sende ut skjemaene, er kjøpt fra et selskap som jobber med å hente ut personinformasjon fra garantiordninger, bladabonnement og andre ikke-graderte kilder.

Fisken Princess kan ha havnet på en slik liste, da familien benyttet hennes navn da de for en stund siden skaffet en ekstra hustelefonlinje.

«PRINCESS NUDELMAN»: En overivrig interesseorganisasjon har sendt ut nærmere en million registreringsskjemaer. Langt fra alle er rettet mot eksisterende personer. Valgkontoret i Chicago har mottatt i overkant av 1000 klager på feilaktige personopplysninger. Illustrasjonsfoto: EPA/AP PHOTO/SCANPIX
«PRINCESS NUDELMAN»: En overivrig interesseorganisasjon har sendt ut nærmere en million registreringsskjemaer. Langt fra alle er rettet mot eksisterende personer. Valgkontoret i Chicago har mottatt i overkant av 1000 klager på feilaktige personopplysninger. Illustrasjonsfoto: EPA/AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Prosjektets talskvinne, Sarah Johnson, forteller at de forsøker å gå gjennom listene for å utelukke oppføringer, som åpenbart ikke er ekte eller kan tilhøre kjæledyr.

- Fido kommer ikke til å bli stående på en slik liste, men en katt som heter Polly, kan komme unna, kommenterer Johnson til AP og utdyper:

- Princess kunne vært navnet på en person. Jeg gikk på videregående med to jenter som het Princess.

Vurderer straffeforfølgelse

Den idealistiske organisasjonen har sendt ut nærmere en million registreringsskjemaer i Illinois.

Til store fortvilelse for de offisielle valgmyndighetene i staten, som har mottatt utallige klager på grunn av liknende feil og misforståelser.

Beth Nudelman, en svoren Obama-tilhenger, svarte med å sende et svarbrev til det lokalt valgkontoret, der hun på en humoristisk måte forklarte hvorfor en gullfisk, en død sådan, ikke kunne stemme ved valget.

- Vi forsøkte ikke å jukse. Denne personen, Princess Nudelman, er i virkeligheten en død fisk, forklarer hun til AP.

image: Død gullfisk kunne stemt på Obama

Johnson bedyrer at heller ikke de forsøkte å fuske eller gjøre det unødvendig vanskelig for myndighetene.

- Vi vil åpenbart ikke bidra til å skape mer arbeid for valgmyndighetene. Alt i alt, er vårt mål akkurat den samme som deres. Vi ønsker å gi så mange mennesker som mulig sjansen til å la sin stemme bli hørt i vår demokrati.

Statsadvokaten i Illinois vurderer nå om denne saken skal forfølges.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!